Initiatief voor conflictvrij tin

Een groep bedrijven in de tin-keten, bij elkaar gebracht door de Nederlandse overheid, wil starten met een inkoopprogramma voor conflictvrij tin in Zuid-Kivu, oost-Congo. Dit Conflict-Free Tin Initiative werd dinsdag aangekondigd bij een Conflict-Free Minerals Workshop in Brussel, waaraan 175 afgevaardigden van het bedrijfsleven, overheden en het maatschappelijk middenveld deelnamen.

Gewapende groeperingen
Het Initiatief wil zorgen dat er weer vraag komt naar tin uit een regio waar de economie is ingestort door talloze conflicten. Vaak controleren of belasten gewapende groeperingen de handel in mineralen. Veel bedrijven schrikken dan ook terug van de inkoop van mineralen uit deze delen van Congo. Bovendien rust er door nieuwe Amerikaanse wetgeving een de facto embargo op tin uit de regio.

Toeleveringsketen
Het initiatief introduceert een conflictvrije toeleveringsketen onder streng toezicht en buiten de invloedssfeer van de gewapende groeperingen. Dit vormt een eerste stap om de regionale economie nieuw leven in te blazen en hoop te bieden aan de talloze werkloze mijnwerkers. ‘Het is uniek dat zo’n diverse groep stakeholders bij elkaar is gebracht in een initiatief dat de levens van mensen in een conflictgebied als Zuid-Kivu kan verbeteren. Dit kan wellicht een stap in de goede richting zijn in een regio waar heel veel mis is’, aldus staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken. Momenteel wordt in Congo de benodigde infrastructuur aangelegd om te starten met deze pilot.

Initiatief
Inmiddels hebben Koninklijke Philips Electronics, Tata Steel, Motorola Solutions, Research In Motion (RIM), Alpha, AIM Metals & Alloys, Malaysia Smelting Corporation Berhad (MSC), Traxys en ITRI zich verbonden aan de pilot. Het initiatief staat open voor bedrijven uit de hele keten, van mijnen en smelterijen tot de fabrikanten van eindproducten. Het welslagen ervan staat of valt met de betrokkenheid van de industrie.

Due dilligence
PACT, een onafhankelijke ngo, zal toezien op de transparantie en het due dilligence-mechanisme (iTSCi). Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft als neutrale bemiddelaar de betrokken partijen bij elkaar gebracht. De Congolese overheid en het regionale maatschappelijk middenveld zijn nauw betrokken bij het initiatief dat is opgezet binnen het kader van de Internationale Conferentie van het Grote Merengebied en zal voldoen aan de OESO-richtlijnen op het gebied van due dilligence. De hoop is dat dit project zal bijdragen aan de hervormingen die de Congolese-regering en het ministerie van Mijnbouw in gang hebben gezet. De voortgang zal afhankelijk zijn van de ontwikkelingen in de veiligheidssituatie in Zuid-Kivu.