Hillen neemt kijkje in de keuken van samenwerking met België
"De Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking wordt zowel nationaal als internationaal gezien als een uiterst succesvol voorbeeld van integratie en bundeling van militaire capaciteit. Dit was een unieke gelegenheid om in de praktijk te zien hoe diverse onderdelen binnen de Admiraliteit Benelux samenwerken." Dat zei minister Hans Hillen vandaag na een werkbezoek aan zijn Belgische collega Pieter de Crem.
Ook nam de bewindsman een kijkje bij de diverse Belgisch-Nederlandse maritieme samenwerkingsverbanden, zoals de 'koksschool' in Brugge. "Deze opleiding is typerend voor de moderne militair: we leiden mensen op tot militair, maar ook tot goede kok. Nederlandse militaire koks zijn volledig gediplomeerd voor de civiele maatschappij en zijn na hun militaire loopbaan zeer gewild in de restaurantbranche. Door hun levenservaring hebben ze bovendien een voorsprong op hun generatiegenoten."
Prioriteit
Het belangrijkste gespreksonderwerp in zijn ontmoeting met De Crem was de verdieping van de samenwerking tussen de krijgsmachten van beide landen en de afstemming van het Defensiebeleid van de Benelux-landen. "Intensivering van de internationale samenwerking is 1 van de speerpunten van mijn beleid. Het is de enige manier is om de militaire slagkracht op peil te houden. Mijn prioriteit ligt bij de versterking van de bilaterale samenwerking, vooral met de strategische partners België, Duitsland, en Luxemburg."
België en Nederland reiken elkaar al lange tijd de hand op Defensiegebied. Zo zijn de operationele marinestaven al 15 jaar geïntegreerd binnen de Admiraliteit Benelux. Ook in Afghanistan werken we samen op dezelfde locaties, in Kunduz, Kabul en voorheen op Kandahar met F-16's.
Die samenwerking wordt intensiever, meldde Hillen. "Deze week was de eerste bijeenkomst van de politiek-militaire stuurgroep die de plannen uitwerkt om in Benelux-verband op 8 deelterreinen studies uit te voeren naar verdiepte vormen van samenwerking. Ze richten zich ook op lucht- en landmacht. Te denken valt aan een samengestelde Quick Reaction Force van een Nederlandse en een Belgische F-16 voor de bewaking van beide luchtruimen, samen optrekken bij de vervanging van de F-16. De Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, en een Belgische delegatie nemen maandag de aftrap voor 5 projecten die binnen het landoptreden zijn belegd. Het gaat onder meer om tactische schietoefeningen, training van Special Forces, de vorming van een Para-trainingscentrum Benelux en meer samenwerking binnen de respectieve Gemechaniseerde Brigades.