Buitenlands beleid: voor de belangen van Nederlandse burgers en bedrijven
Veiligheid, welvaart en vrijheid voor Nederlandse burgers en bedrijven vereisen een krachtig buitenlands beleid. De regering bevordert vrede, stabiliteit en de internationale rechtsorde voor een veilig Nederland. Met economische diplomatie werkt het ministerie in het buitenland aan de welvaart van Nederland. We zijn daarbij gericht op het versterken van onze handelsbelangen en energie- en grondstoffenzekerheid. De regering vergroot vrijheid wereldwijd door mensenrechten te bevorderen. Multilaterale samenwerking, vooral in Europa, versterkt de stem van Nederland in de wereld. Consulaire bijstand komt Nederlanders in het buitenland ten goede. Nederland draagt ten slotte met ontwikkelingssamenwerking bij aan veiligheid, welvaart en vrijheid wereldwijd.
Veiligheid
De stabiliteit van de rest van de wereld bepaalt onze veiligheid. Inzet voor internationale vrede en veiligheid blijft daarom prioriteit. Nieuwe dreigingen - zoals cybercrime, terrorisme, grensoverschrijdende criminaliteit en piraterij - krijgen volop aandacht. Net als ontwapening en non-proliferatie van massavernietigingswapens. Samenwerking binnen de NAVO blijft de hoeksteen van het Nederlandse veiligheidsbeleid en ook de EU speelt een belangrijke rol. Nederland neemt deel aan internationale operaties waaronder de politietrainingsmissie in Afghanistan en anti-piraterijmissies. Daarnaast versterkt de regering de internationale rechtsorde. Nederland stimuleert de erkenning van internationale hoven en tribunalen, zoals het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Welvaart
Nederlandse bedrijven verdienen een groot deel van het Nederlandse inkomen in het buitenland. De regering blijft daarom investeren in economische diplomatie. Nederland bevordert export, trekt buitenlandse investeringen aan en werkt samen voor onderzoek en ontwikkeling. Met economische diplomatie richt de regering zich op de Nederlandse topsectoren en op buitenlandse groeimarkten waar goede contacten met de overheid van groot belang zijn, zoals in China, India, Brazilië, Zuid-Korea en Chili.
Vrijheid
De regering spitst het mensenrechtenbeleid meer toe. De nadruk ligt op vrijheid van meningsuiting (waaronder internetvrijheid), vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, de ondersteuning van mensenrechtenverdedigers, maatschappelijk verantwoord ondernemen en gelijke rechten voor iedereen (met speciale aandacht voor vrouwenrechten en de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders). Door het bevorderen van de transitie in de (oostelijke en zuidelijke) buurlanden van de Europese Unie, stimuleert Nederland daar de vrijheid van de bevolking.
Europa
De Europese Unie helpt Nederland om voor zijn belangen in de wereld op te komen. De overheid werkt daarom aan een sterke Europese Unie. Europa is tenslotte van grote invloed op het buitenlandbeleid van de regering. De regering werkt in Brussel aan:
1. Een Europa dat de financieel-economische stabiliteit in de EU kan verzekeren;
2. Een Europa met een sterke interne markt die welvaart en groei vergroot;
3. Een Europa dat zich strikt aan de eigen regels houdt;
4. Een Europa waar rechten stevig zijn verankerd en worden nageleefd;
5. Een Europa dat wereldwijd invloed heeft en de belangen van EU burgers en de lidstaten behartigt.
Consulaire dienstverlening
Consulaire dienstverlening richt zich op hulp aan Nederlanders in extreme nood, zoals bij natuurrampen, sociale onrust of ernstige ongelukken. De eigen verantwoordelijkheid van de reiziger staat voorop, bijvoorbeeld voor het afsluiten van een reisverzekering en het opvolgen van reisadviezen. Om een reisdocument aan te vragen moeten sommige Nederlanders verder reizen door een kleiner postennetwerk. Wel kunnen Nederlanders die niet in Nederland wonen in 2013 bij meer gemeenten en op Schiphol een paspoort aanvragen. Ook digitaliseert het ministerie (delen van) de aanvraag van reisdocumenten. De geldigheidsduur van het paspoort en de identiteitskaart wordt verlengd van vijf naar tien jaar. Daar staat tegenover dat reisdocumenten in sommige gevallen duurder worden, omdat de kostprijs in rekening wordt gebracht. Ten slotte wil de regering meer samenwerken met Schengen-partners bij de afgifte van visa wereldwijd.
Bezuinigingen
Op het ministerie van Buitenlandse Zaken en het netwerk van Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland wordt bezuinigd. Het netwerk maken we de komende jaren efficiënter, goedkoper en beter toegerust op de eisen van deze tijd. De personele en materiële uitgaven worden versoberd en eind 2013 sluiten de posten in Lusaka, Ouagadougou, La Paz, Guatemala en Managua.
Ontwikkelingssamenwerking
De fundamentele herziening van ontwikkelingssamenwerking is in volle gang. De begroting voor 2013 toont meer focus op de thema’s waar Nederland goed in is, minder versnippering en meer inzet op economische ontwikkeling.
Op vier speerpunten waar Nederland een bijzondere meerwaarde heeft, wordt de inzet verder uitgebreid: de budgetten voor voedselzekerheid, seksuele gezondheid, water en veiligheid en rechtsorde blijven stijgen ondanks het dalende totaalbudget.
Een groot aantal oude activiteiten wordt afgebouwd en stopgezet; deels als gevolg van de vermindering van het aantal partnerlanden en deels door een verschuiving van de inzet van sociale naar de economische sectoren. Door scherpe keuzes te maken, is de versnippering inmiddels met 20% teruggebracht. Volgend jaar wordt op deze weg doorgegaan. Zo komt er meer focus en wordt met een krimpend budget maximaal resultaat geboekt.
Zie voor meer details het aparte nieuwsbericht over Ontwikkelingssamenwerking.