Rosenthal bezoekt marine in Den Helder
Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag bij een werkbezoek aan de Koninklijke Marine in Den Helder schepen bezocht die ingezet worden bij de missie tegen piraterij. Via een videoverbinding sprak hij met eenheden voor de kust van Somalië.
Rosenthal bezocht het patrouillevaartuig Friesland, dat ter vervanging van afgestoten multi purpose fregatten wordt klaargemaakt voor inzet in de missiegebieden. Aan boord van het amfibisch transportschip Hr.Ms. Johan de Witt kreeg de minister een briefing over inzet van de krijgsmacht en sprak hij via een videoverbinding met eenheden voor de kust van Somalië. Tot slot bezocht hij Hr.Ms. Dolfijn. Deze onderzeeboot werd onlangs succesvol ingezet voor een missie waarin onder meer anti-piraterij-operaties werden uitgevoerd.
Tijdens dit werkbezoek liet de minister zich breed informeren over de inzet van de krijgsmacht en de taken en missies van de Koninklijke Marine in het bijzonder. De Koninklijke Marine is op het moment actief van het Caribische gebied tot aan de kwetsbare zeeroutes in de Indische Oceaan. Daarnaast zijn marine-eenheden actief in Afghanistan. Deze inzet van de krijgsmacht is onderdeel van het Nederlandse buitenlandbeleid. In de Grondwet staat dat Nederland zich moet inspannen voor bevordering van de internationale rechtsorde.
De minister zei onder de indruk te zijn van het werk van de marine: 'Nederland is actief en effectief in antipiraterijmissies. Dat moet ook, want de belangen van Nederland zijn hiermee direct gemoeid. Nederland moet een flexibele en geloofwaardige krijgsmacht hebben om zijn belangen veilig te kunnen stellen. Dat betekent dat we een krijgsmacht in stand moeten houden die snel kan inspelen op dreigingen die ineens opkomen.'
COMMANDANT BORSBOOM: Vandaag hebben we bezoek gehad van de minister van Buitenlandse Zaken, de heer Rosenthal.
We hebben hem over verschillende eenheden inzicht gegeven maar we hebben hem ook verteld waar de Koninklijke Marine vandaag de dag mee bezig is.
MINISTER ROSENTHAL (OFFSCREEN): Waarom vind ik dat belangrijk?
Omdat we voortdurend te maken hebben met bijvoorbeeld zaken die in de internationale politieke verhoudingen spelen en dan kan het gebeuren dat er dus op dat punt een verzoek komt om ook te leveren vanuit de krijgsmacht.
En dat is dan steeds een kwestie van integratie tussen buitenlands beleid en Defensie.
Nederland moet het als geen ander land hebben van een goed geordende internationale rechtsorde.
Daar hoort ook bij de vrije zee.
Wij zijn een handelsnatie als vrijwel geen ander land.
We moeten het hebben van onbelemmerde vaarroutes en daar hoort dus piraterij niet bij.
BORSBOOM: De taken in de context van antipiraterij zijn natuurlijk dat wij optreden in zeegebieden bij de Golf van Aden in de Indische Oceaan.
Dat betekent dat we escorte-missies doen, waarbij we koopvaardijschepen begeleiden.
Tegelijkertijd zijn we ook bezig met eenheden om onder de kust van Somalië te voorkomen dat piraten van de kust af kunnen steken en als ze dat toch doen, om ze aan te pakken.
MAN OP BEELDSCHERM: Een probleem is dat de piraten van tactieken veranderen.
BORSBOOM: Als we het hebben over de resultaten van de antipiraterij-missie hebben we ertoe bijgedragen dat op dit moment, ten opzichte van vorig jaar het aantal gegijzelde schepen veel minder is.
We hebben nu op dit moment zeven à acht schepen die gegijzeld zijn met ongeveer 170 gegijzelden.
Die getallen waren vorig jaar minstens drie keer zo hoog.
ROSENTHAL: Uit onderzoek blijkt dat veel mensen in Nederland om welke reden dan ook, het met Defensie misschien niet zo zien zitten het met missies ook niet zo zien zitten maar dat de antipiraterij-missie er een is waarvan de Nederlandse bevolking zegt: Dat moeten we in elk geval doen.
Dat is goed voor de internationale verhoudingen maar dat is ook in het rechtstreekse Nederlandse belang.
AFSLUITENDE MUZIEK
(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)