Maatschappelijke initiatieven vragen andere rol overheid

De overheid kan beter rekening houden met wat er in de samenleving al leeft aan activiteiten en moet meer inspelen op de behoefte aan kleinschaligheid en menselijke maat, zoals streekproducten en buurtzorg. Een oproep aan het publiek om met ideeën te komen, werkt beter dan zelf met activiteiten te beginnen. Dat staat in het rapport ‘De creatieve samenleving en de overheid’ dat bureau Greenwish in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft opgesteld.

In het rapport gaat het om de vraag hoe de overheid het beste kan omgaan met actieve burgers en vormen van zelforganisatie. Hiervoor zijn organisaties benaderd die bemiddelen en mensen ondersteunen bij maatschappelijke initiatieven. Een voorbeeld van zo’n ontwikkeling, is de snelle groei van het verschijnsel ‘crowdfunding’, alternatieve financiering van maatschappelijke projecten. Het volume hiervan is sinds 2011 elk half jaar verdubbeld. Het rapport bevat de nodige praktische aanbevelingen over financieringsvormen en fiscale voorwaarden voor maatschappelijk ondernemerschap.

Het ministerie plaatst het rapport bij de ontwikkeling om meer ruimte te geven aan maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemingen. Het ministerie steunt in dit verband de beweging ‘Kracht in Nederland’ voor ontmoetingen en inspiratie. Op 8 oktober opent minister Spies de zogeheten ‘Kracht in NL parade’ in de Caballerofabriek in Den Haag. Ook helpt het ministerie gemeenten met kennis en evaluaties van experimenten uit het land. Waar nodig zorgt het Rijk voor randvoorwaarden zoals ruimte in de regelgeving.