Aanpak autokraak
Vandaag bezocht Staatssecretaris Fred Teeven in Doorn een demonstratie van de aanpak van autokraken door het gebruik van lokauto’s. Lokauto’s worden momenteel in meerdere gemeentes in heel Nederland ingezet om dieven op heterdaad te betrappen en blijken succesvol te zijn. Naast de inzet van lokauto’s zal ook worden geïnvesteerd in het stimuleren van het gebruik van beveiligingskoffers en de beveiliging van parkeerplaatsen. De landelijke aanpak Autokraak zal 1 januari 2013 van start gaan.
Jaarlijks wordt één op de vijftien automobilisten geconfronteerd met autokraak. De maatschappelijke schade is landelijk ruim € 438 mln. Dieven hebben het naast laptops en mobiele telefoons, ook voorzien op onderdelen zoals navigatie, airbags en koplampunits. Auto-inbraken worden overwegend gepleegd door professionele veelplegers. Zij veroorzaken hiermee niet alleen veel schade, maar zorgen ook voor overlast en geven burgers een onveilig gevoel.
Inmiddels zijn de auto’s al in ingezet in Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam om autokraken tegen te gaan en sluiten andere gemeentes zich aan. In de politieregio Utrecht is de reductie ten opzichte van 2006 49%. Door middel van road-shows en demonstraties wordt de aanpak ook bij andere gemeentes onder de aandacht gebracht. Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt momenteel met Politie, OM, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), het Verzekeringsbureau bestrijding Voertuigcriminaliteit (VbV), de ANWB en Gemeenten samen aan de landelijke uitrol van die aanpak.
De nadruk ligt bij de landelijke aanpak Autokraak op de dieven die het gemunt hebben op losse spullen zoals navigatiesystemen, telefoons, laptops, gordels en autoradio’s. Daarnaast willen de partners een halt toeroepen aan de stijging van diefstal van onderdelen vanaf auto’s. De landelijke Autokraak, die 1 januari 2013 van start gaat, heeft als doelstelling om het aantal autokraken met 20% te doen afnemen in de komende drie jaar.