Uitbraak paprikasnuitkever Westland effectief bestreden
De schadelijke paprikasnuitkever, die eerder bij twee paprikateeltbedrijven in het Westland is gevonden, is bij nog twee nabijgelegen bedrijven aangetroffen. Bij deze bedrijven zijn dezelfde maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Plantmateriaal wordt afgevoerd en vernietigd.
Intensief onderzoek
Om te bepalen of de kever zich eventueel breder heeft verspreid, heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) intensief onderzoek uitgevoerd. Daarbij zijn alle paprikabedrijven in een straal van een kilometer geïnspecteerd. Ook bedrijven waarmee de aangetaste bedrijven in contact zijn geweest, zijn geïnspecteerd. Daarnaast zijn nog eens 75 paprikabedrijven elders in Nederland steeksproefsgewijs gecontroleerd. Uit deze intensieve inspectie zijn verder geen nieuwe vondsten gekomen.
Eenmalige plaatselijke uitbraak
Op basis van de nu beschikbare informatie mag worden aangenomen dat het om een eenmalige plaatselijke uitbraak gaat. Maar de NVWA zal de komende tijd op risicolocaties inspecties blijven uitvoeren. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede kamer waarin hij de stand van zaken rond een aantal recente vondsten van schadelijke organismen in Nederland uit de doeken doet.
Plantgezondheidsfonds
De schade voor de gedupeerde paprikabedrijven valt in principe onder het bedrijfsrisico, maar de staatssecretaris vindt dat hier sprake van een uitzonderlijke situatie. Het gaat om een organisme dat nog nooit in Nederland is aangetroffen en er is gekozen voor de meest vergaande en effectieve bestrijdingsmethode. De sector en staatssecretaris Bleker komen daarom de ondernemers gezamenlijk tegemoet voor 50 procent van de schade. Staatssecretaris Bleker: 'Het is nu wel zaak dat voor dit soort problemen een structurele oplossing komt. Ik heb er daarom bij het bedrijfsleven aangedrongen om snel het Plantgezondheidsfonds uit te breiden om getroffen bedrijven te ondersteunen.'