Resultaten aanpak arbeidsmigratie zichtbaar
De aanpak van problemen die samenhangen met arbeidsmigratie heeft effect gehad. Het aantal tewerkstellingsvergunningen is drastisch teruggebracht en van dertig (arbeids)migranten is het verblijfsrecht beëindigd omdat zij overlast veroorzaakten.
Naast het verminderen van overlast als gevolg van arbeidsmigratie is stevig ingezet op de aanpak van crimineel gedrag. Vanaf 2011 heeft de IND 420 EU-migranten ongewenst verklaard vanwege criminele activiteiten. Dit schrijven de ministers Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) en Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Het kabinet is vlak na zijn aantreden, samen met gemeenten, gestart met de aanpak van de problemen die veroorzaakt worden door arbeidsmigratie. Ruim honderd arbeidsmigranten die geen werk meer hebben en dus niet in hun onderhoud kunnen voorzien, zijn mede door de inzet van de gemeenten Amsterdam, Utrecht en Den Haag teruggekeerd naar hun eigen land. Verder heeft UWV minder tewerkstellingsvergunningen verstrekt. Dit jaar zijn er slechts negentien tewerkstellingsvergunningen in de land- en tuinbouw verleend. Vorig jaar waren dat er nog 923, in 2010 2.666. Een groot deel van deze vergunningen werd aangevraagd voor Roemenen en Bulgaren. Ook heeft het kabinet schijnzelfstandigheid aangepakt. Het gaat hierbij om arbeidsmigranten die doen alsof zij zelfstandig ondernemer zijn om onder de verplichting van een tewerkstellingsvergunning uit te komen. Er zijn in 2011 382 schijnzelfstandigen opgespoord. Hun werkgevers zijn beboet.
Daarnaast heeft het kabinet sinds 1 juli 2012 een registratieplicht voor uitzendbureaus ingevoerd, een meldpunt malafide uitzendbureaus ingesteld en wordt meer voorlichting gegeven aan arbeidsmigranten over hun rechten en plichten. Ook is uitbuiting, slechte huisvesting en illegaliteit aangepakt.
Er zijn ongeveer 300.000 mensen afkomstig uit Midden- en Oost-Europa in Nederland. De verwachting is dat dit aantal in de toekomst verder toeneemt. Het kabinet vindt daarom blijvende aandacht van het Rijk en de gemeenten voor de gevolgen van arbeidsmigratie noodzakelijk. Ook binnen de Europese Unie zal het kabinet er aandacht voor blijven vragen.