Minder bureaucratie door nieuwe aanpak opgevoerde brommers
De politie is voortaan veel minder uren kwijt met de aanpak van opgevoerde brommers. De bromfiets wordt niet meer voor onderzoek op het bureau gehouden. In plaats daarvan neemt de politie het kentekenbewijs in en krijgt de eigenaar naast een bekeuring twee weken de tijd om de brommer zelf in originele staat terug te brengen. Deze nieuwe aanpak leidt tot een forse afname van de administratieve lasten omdat de brommer zelf niet meer in beslag wordt genomen. Zo hebben agenten meer tijd voor het echte politiewerk: het bestrijden van criminaliteit en overlast op straat.
De nieuwe aanpak is een initiatief van de politie op Urk. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie maakt vandaag tijdens een werkbezoek op Urk bekend dat hij de werkwijze opneemt in het actieprogramma ‘Minder regels, meer op straat’. Samen met politie en Openbaar Ministerie bindt minister Opstelten de strijd aan met de toenemende regeldruk bij de politie. In de periode 2011 tot en met 2014 moeten de administratieve lasten bij de politie met 25 procent zijn verminderd. Minder regels en meer eigen verantwoordelijkheid leiden tot meer werkplezier voor politiemensen en meer veiligheid in de samenleving.
De landelijke invoering van de aanpak van opgevoerde brommers levert op jaarbasis een productiviteitswinst op van 75 fte. De nieuwe werkwijze is getoetst door het Openbaar Ministerie en de RDW. Om het kentekenbewijs terug te krijgen dienen eigenaren van opgevoerde bromfietsen ook het materiaal in te leveren waarmee de brommer was opgevoerd. Als een opgevoerde brommer niet binnen veertien dagen in de originele staat is teruggebracht, wordt het kentekenbewijs naar de RDW gestuurd en geschorst.