Verhoging keuringsleeftijd naar 75 jaar
Per 1 juli 2013 wordt de keuringsleeftijd van oudere rijbewijsbezitters verhoogd van 70 naar 75 jaar.
Dit betekent een forse lastenreductie voor burgers. De ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ingestemd met een wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 die dit mogelijk maakt.
Momenteel worden bestuurders van 70 jaar en ouder elke 5 jaar gekeurd. Ongeveer 1% wordt afgekeurd. De verhoging van de keuringsleeftijd betekent een forse lastenreductie. Oudere besparen zo de kosten van de Eigen Verklaring, de kosten van het huisartsenbezoek en de kosten van een eventueel extra onderzoek door een medisch specialist. Ook levert de verhoging van de keuringsleeftijd forse tijdsbesparing op, per keuring en rijbewijsverlenging 2 uur.
In aanvulling op dit wetsvoorstel, wordt nog nader onderzocht wat de effecten zijn van een afschaffing van de seniorenkeuring. Aanleiding hiervoor zijn de aanbevelingen uit een pas afgerond onderzoek naar de versnelling en vereenvoudiging van medische keuringen rijbewijzen.
Met de wijziging van de Wegenverkeerswet wordt ook het rijden onder invloed van drugs per 1 januari 2013 onder de recidiveregeling gebracht. Wie vanaf deze periode binnen 5 jaar 2 keer onherroepelijk wordt veroordeeld voor rijden onder invloed (van alcohol en/of drugs) raakt zijn rijbewijs kwijt. Na de periode van rijontzegging moet dan opnieuw rijexamen worden gedaan. Hierdoor verbetert de aanpak van het rijden onder invloed in het verkeer.