Knapen blijft opkomen voor reproductieve rechten
'Nederland zet zich al jaren in voor het recht om zelf te kunnen bepalen of, hoeveel, wanneer en met wie je kinderen krijgt. Met succes, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden.
En Nederland zal voor deze reproductieve rechten blijven opkomen.' Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken woensdag in Londen tijdens een door de Britten en Melinda Gates georganiseerde top over familieplanning.
Voorbehoedmiddelen
Tijdens de VN-duurzaamheidstop in Rio de Janeiro vorige maand bleek dat dit nog steeds nodig is. Daar lukte het niet deze al eerder op VN-niveau afgesproken rechten in de slottekst te krijgen. Terwijl de behoefte groot is. Hoewel meer vrouwen gebruik kunnen maken van voorbehoedmiddelen, zijn er wereldwijd nog 222 miljoen vrouwen die dat niet kunnen. Jaarlijks sterven bijna 290.000 vrouwen door complicaties bij zwangerschap of geboorte en gaan 47.000 vrouwen dood door risicovolle, vaak illegale abortussen.
Discussies
Er zijn nog steeds 2,7 miljoen mensen die elk jaar hiv oplopen. Tienerzwangerschappen zijn in veel ontwikkelingslanden de belangrijkste doodsoorzaak voor meisjes tussen de 15 en 19 jaar.
Nederland staat internationaal bekend om de succesvolle en pragmatische manier waarop met seks en taboes wordt omgegaan. 'Wij zijn niet bang om moeilijke discussies aan te gaan over de toegang tot anticonceptie, seksuele voorlichting voor jongeren en toegang tot veilige abortus als laatste redmiddel', zei de staatssecretaris in Londen, waar vooral de toegang van vrouwen tot voorbehoedmiddelen op de agenda stond.
Voorlichting
Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en de strijd tegen aids is een van de vier speerpunten van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Daarbij richt Nederland zich niet alleen op de beschikbare voorbehoedmiddelen, maar ook op voorlichting voor jongeren. Met bijvoorbeeld Dance4Life.
Richtlijnen
Voor de zorg voor en de positie en rechten van sekswerkers en homo's, werkt de overheid samen met ngo's en mensenrechtenverdedigers.
Daarnaast werkt Nederland samen met ngo's, bedrijven, kennisinstellingen, andere particuliere donoren, internationale organisaties als de VN en andere overheden aan bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe medicijnen of richtlijnen voor de behandeling van postnatale bloedingen.
USAID
Knapen was in Londen uitgenodigd juist vanwege de Nederlandse expertise op het terrein van seksuele en reproductieve zorg en rechten. Hij sprak daar ook over met Melinda Gates en de hoogste baas van USAID.