Providers mogen niet zomaar internetsites blokkeren
Providers mogen onder strikte voorwaarden de mogelijkheid bieden internet te filteren. Maar het is enkel en alleen aan de abonnees van een provider of ze dat filter ook willen gebruiken. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) aan internetprovider Solcon.
Als abonnees hun provider toestemming geven internet voor hen te filteren, bijvoorbeeld op grond van levensbeschouwelijke overtuiging of voor de bescherming van minderjarigen, is dat volgens de Telecomwet mogelijk.
Geen lager tarief
Wel moet een abonnee er zelf - zonder afhankelijk te zijn van medewerking van de internetprovider – voor kunnen kiezen het filter ongebruikt te laten. Bovendien mag de internetprovider geen lager tarief in rekening brengen voor internet met een filter.
Geen beperking
Uitgangspunt is volgens Verhagen dat internetproviders door hun keuzes mensen op internet niet in hun uitingsvrijheid en toegang tot informatie mogen beperken. Dit betekent dat een internetprovider de toegang tot bepaalde sites niet mag blokkeren, behalve als de rechter daartoe verplicht.
Documenten
-
Beantwoording Kamervragen over netneutraliteit
Antwoorden van minister Verhagen (EL&I) op Kamervragen over netneutraliteit.
-
Brief met toelichting op wetgeving netneutraliteit
Brief van minister Verhagen met daarin uitleg over internetfilters in relatie tot de netneutraliteitsbepaling in de gewijzigde...