Kamer steunt uitwerking ontwikkelingsbeleid
De hervorming van de Nederlandse inzet in ontwikkelingslanden kan rekenen op brede steun in het parlement. Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken loodste woensdag de uitwerking van de laatste twee speerpunten door de Tweede Kamer.
Sinds zijn aantreden werkt Knapen aan het terugdringen van versnippering. Het aantal partnerlanden is teruggebracht van 33 naar 15 en de activiteiten worden gefocust op vier speerpunten: Water, seksuele gezondheid en rechten, voedselzekerheid en veiligheid en rechtsorde. Andere programma’s, bijvoorbeeld voor onderwijs en zorg, worden afgebouwd.
Fiat
Knapen is blij dat het kabinet, ondanks de demissionaire status, de fundamentele herziening van het ontwikkelingsbeleid kan doorzetten. De Tweede Kamer heeft op dit terrein niets controversieel verklaard. Na eerder fiat te hebben gekregen voor een reeks beleidsbrieven waarin Knapen de nieuwe koers uiteenzet, kreeg hij woensdag steun voor de speerpunten seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en veiligheid en rechtsorde.
Speerpunt
Met het speerpunt seksuele en reproductieve gezondheid en rechten zet Nederland zich in voor de belangen van miljarden jongeren en honderden vrouwen die dagelijks door een gebrek aan voorlichting, toegang tot voorbehoedsmiddelen en goede zorg risico’s lopen. Veiligheid en rechtsorde blijken noodzakelijke voorwaarden voor duurzame ontwikkeling en zelfredzaamheid in instabiele en onveilige landen. In deze landen wordt geen enkele van de millenniumdoelen gehaald.
Investeren
Volgens het kabinet is inzetten op veiligheid en rechtsorde bovendien een slimme investering. ‘We zien dat conflicten in ontwikkelingslanden ons keer op keer raken via bedreigingen als terrorisme, piraterij, wapen-, drugs- en vrouwenhandel en illegale immigratie. Steeds weer maken wij torenhoge kosten om die symptomen te bestrijden. Met conflictpreventie investeren we kosteneffectief in het wegnemen van de onderliggende oorzaken van conflict’, aldus Knapen.