Kabinet wil huwelijksdwang voorkomen
Een multimediale campagne voor jongeren. Het taboe-onderwerp huwelijksdwang bespreekbaar maken in gesloten gemeenschappen. Huwelijksmigranten duidelijk maken dat gedwongen huwelijken in Nederland onaanvaardbaar en strafbaar zijn. Een e-learningmodule voor werknemers in de gezondheidszorg en de hulpverlening.
Afspraken tussen ambassades, politie, hulpverlening, de IND en gemeenten hoe zij moeten handelen als vrouwen of jongeren in hun land van herkomst worden achtergelaten. En onderzoek naar hoe vaak huwelijksdwang in Nederland voorkomt.
Dat zijn de belangrijkste maatregelen om gedwongen huwelijken te voorkomen in een plan van de ministers Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) en Van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en staatsecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Zij hebben het plan naar de Tweede Kamer gestuurd.
Ernstige gevolgen
Slachtoffers van gedwongen huwelijken zijn vaak jong en afhankelijk van hun partner of familie. Huwelijksdwang gaat vaak gepaard met fysiek geweld of bedreiging; soms is er alleen sociale druk vanuit ouders of familie.
Groepsdruk, schaamte of angst voor de gevolgen zorgen ervoor dat veel zaken niet bekend worden. Daardoor biedt het strafrecht niet altijd soelaas, en bovendien is het leed dan al geschiedt. Daarom zijn naast het strafrecht ook preventieve maatregelen nodig.
Geen cijfers
In Nederland zijn er geen landelijke cijfers over gedwongen huwelijken. Daarom wil het kabinet in beeld brengen hoe vaak huwelijksdwang voorkomt. In Duitsland werden in 2008 in een onderzoek 3.500 gevallen van dreigende of voltrokken dwanghuwelijken gevonden. De schatting is dat hierachter nog veel onzichtbare gevallen schuilgaan. Het probleem komt vooral voor onder migranten, maar ook in andere gesloten gemeenschappen. Waarschijnlijk is het probleem in Nederland vergelijkbaar met in Duitsland.