Persconferentie na de ministerraad, 29 juni 2012
Letterlijke tekst van de persconferentie van minister-president Rutte na afloop van de ministerraad op 29 juni 2012.
INLEIDEND STATEMENT
Het is de tweede keer, ik moet precies zijn in de feiten, u kent mij ook, hier in Nieuwspoort u te woord te mogen staan om verslag uit te brengen van de besluitvorming in de ministerraad van heden.
De minister-president is in Brussel voor de Europese Raad voor regeringsleiders. Dat is u niet onbekend, u zeker niet ontgaan. Zijn vervanger, de vicepremier Verhagen, was vanmorgen wel aanwezig, maar is vanmiddag, zeer tot zijn genoegen - vanwege de reden - verhinderd, want hij heeft verplichtingen van andere aard, als vader. Trotse vader, de diploma-uitreiking van zijn jongste kind. Zo'n mijlpaal mag je als trotse vader niet missen, zelfs niet voor een zo belangrijke gelegenheid als deze. Maar ik neem natuurlijk met alle plezier de honneurs waar.
Zoals gezegd, het was een korte ministerraad, premier Rutte is in Brussel voor de Europese Raad. Daar zijn de regeringsleiders tot diep in de nacht doorgegaan. Na afloop heeft premier Rutte gezegd dat er afspraken zijn gemaakt over versterking van de economische groei. Ook komt er een sterker Europees toezicht op de banken. Vanmorgen hebben de regeringsleiders wederom vergaderd. Na afloop geeft de minister-president zijn afsluitende persconferentie. Voor vragen denk ik verwijs ik naar uw Brusselse collega's. Ik heb trouwens begrepen dat de persconferentie ook direct wordt uitgezonden, dus daar kunnen we met z'n allen ook heel precies naar kijken en luisteren. Ik zal dat zelf ook natuurlijk doen.
Voor de besluiten in de ministerraad verwijs ik u naar de uitgereikte persberichten. Ik noem onder meer de adviesaanvraag aan de SER over het draagvlak van het CAO-stelsel. Wij hebben de SER gevraagd of initiatieven die werkgevers en werknemers nu al nemen om het draagvlak te vergroten voldoende zijn of dat het stelsel fundamenteel moet worden herzien. Breed draagvlak onder werkgevers en werknemers is belangrijk, omdat CAO-afspraken doorgaans gelden voor alle werknemers in een sector of een bedrijf.
Tenslotte hebben wij ons, zoals we altijd doen, natuurlijk ons voorbereid op debatten in de komende Kamerweek. Zelf zal ik maandag en dinsdag in de Eerste Kamer de wetsvoorstellen nationale politie en herziening gerechtelijke kaart verdedigen. Dat zijn twee belangrijke onderwerpen die ik graag voor het reces ook zou willen afronden. Met het wetsvoorstel gerechtelijke kaart gaan wij het aantal arrondissementen en ressorten verminderen en de kwaliteit en toegankelijkheid verbeteren. Met het andere wetsontwerp wordt de invoering geregeld van één landelijk nationaal politiekorps. Hiermee wordt de politie efficiënter en effectiever en kwalitatief ook beter en krijgen ze meer tijd voor uitvoerende taken. Ik ben ervan overtuigd dat met de nationale politie agenten beter hun werk kunnen doen en dat Nederland veiliger wordt. Het wetsvoorstel is destijds met algemene stemmen door de Tweede Kamer aangenomen. Mede door deze steun in mijn rug zie ik het debat met veel vertrouwen tegemoet. Ik denk dat ik dat u kan mededelen naar aanleiding van de ministerraad van heden morgen.
HEYMANS (RTL)
Meneer Opstelten, hoe heeft minister Verhagen gereageerd op het akkoord dat vannacht in Brussel is gesloten?
OPSTELTEN
Nou, wij hebben daar natuurlijk pas om half 5, tot half 5 is er gesproeken, wij hebben daar natuurlijk over gesproken. Collega De Jager heeft ons geïnformeerd, maar we hebben ook gezegd dat we natuurlijk ook in de kern zeggen: dat ziet er als zodanig goed uit, maar laten we ook gewoon even dat de premier allemaal zelf laten zeggen. Ik heb…
HEYMANS
Ik vroeg eigenlijk naar hoe de stemming in de ministerraad was.
OPSTELTEN
De stemming in de ministerraad was, moet ik zeggen, uitstekend, ja.
HEYMANS
Op dit punt?
OPSTELTEN
Ja, op alle punten eigenlijk.
HEYMANS
Maar ik vroeg met name naar dit…
OPSTELTEN
Op dit punt en natuurlijk is de kern hier wat ik ook net zei, toezicht op de banken wordt verstevigd, dat is helder en duidelijk over gekomen, dat is ook een vrucht van het debat dat verder heeft plaatsgevonden. En het is natuurlijk goed om in alle posities even te horen wat het precies allemaal is gebeurd, ook even de tijdsloop en dat gaat de premier straks gewoon zeggen. Ik moet namelijk niet, ik zat vandaag op zijn stoel in de ministerraad en hij zat op de stoel in Brussel, het is altijd goed dat degene verteld wat er gezegd is en wat er besproken is die er zelf bij is geweest.
HEYMANS
Maar ik neem aan dat tot de Trêveszaal ook vandaag is doorgedrongen de kritiek van een aantal fracties uit de Tweede Kamer, SP, D66, CDA, die helemaal niet blij zijn met wat er is afgesproken.
OPSTELTEN
Ja, ik heb dat, als zodanig was dat niet in de ministerraad aan de orde. Ik heb daar net iets over gehoord. Ik denk dat je daarop ook moet zeggen: elk vogeltje zingt hoe het gebekt is. voor ons telt, is het enige dat telt is het resultaat natuurlijk en vandaar dat onze intentie hele positieve approach ten aanzien van wat we weten. En we gaan ook, en ik eg tegen iedereen, laat die gewoon even luisteren naar de premier zoals hij straks in de persconferentie gaat zeggen wat er precies is besproken, want daar hebben wij ongelooflijk veel vertrouwen in.
JANSEN (TELEGRAAF)
Maakt u zich zorgen over de rampkoers die het CDA inmiddels heeft ingezet op de premier?
OPSTELTEN
Ik heb, ik zeg het zo: kijk, in deze tijd moet je ook zeggen van, ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. en dat zeg ik echt na alle eerlijkheid voor ons als kabinet in totaliteit, telt natuurlijk het enige wat het resultaat is telt. En dat is het wat ik daar ook over zou willen zeggen. En ik ben er ook van overtuigd dat de premier straks met het resultaat komt en dat gewoon ook weer, zoals we hem allemaal kennen, gewoon heel graag en buitengewoon effectief zal verdedigen in de Tweede Kamer.
JANSEN
Ja, u zegt ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is, dat zal dan wel, maar dat zegt niks over oordeel dat u daar bij heeft.
OPSTELTEN
Ik zeg: kijk, ik heb het kabinet staat voor het beleid waar wij mee naar voren komen en waar de premier natuurlijk onze aanvoerder is. en ook aanwezig is in de Brusselse arena en daar de resultaten bereikt zoals dat vannacht is gebeurd., die komt daar mee naar buiten. Nou dan heb je in de Kamer daar reacties over en dan zal daarna ook zeker een debat plaatsvinden en dan zal de premier zich daar, zoals we hem kennen, buitengewoon goed in redden en dat beleid ook nog eens scherp en duidelijk uitventen.
JANSEN
Toch is het niet alleen de Kamer die reageert, er heeft ook een minister van uw kabinet gereageerd, de heer Weekers. Die doet de opmerking van Buma af als verkiezingsretoriek. Het kabinet spreekt met een mond, dus u vindt dit ook verkiezingsretoriek?
OPSTELTEN
Nou ja, ik zei daar, daar wil ik ook zeggen: in deze tijd zingt ieder vogeltje zoals die gebekt is.
JANSEN
Daar kunt u niet weer mee aankomen.
OPSTELTEN
Ja, ik vind dat een goede term, je kunt ook zeggen: daar kan enige ruimte voor zijn. Ik zeg het als voorzitter van de ministerraad zoals ik dat zeg. Ik ben de spokesman op dit moment van het totale kabinet en daar gaat het om.
JANSEN
Dus eigenlijk is de heer Weekers, spreekt een beetje voor zijn beurt.
OPSTELTEN
Ik wil niet voor de heer Weekers spreken, die is mans genoeg (…) het enige dat ik zeg ik wat het kabinet zegt. En het is zo dat in deze tijd, daar moet je op een gegeven moment ook ruimte voor kunnen creëren, dat iemand even hier en daar zo'n uitspraak doet dat vind ik niet erg, nee.
VAN SOEST (AD)
Ja u zei dat in het kabinet eenstemmig is gereageerd op Brussel, maar begrijp ik daar dan uit dat u zegt dat het CDA-smaldeel in het kabinet niet dezelfde kritiek heeft op de premier als de fractievoorzitter?
OPSTELTEN
Ik spreek nooit namens een smaldeel of een ander smaldeel. Wat ik zeg geldt voor iedereen. En we hebben ook gezegd: we willen natuurlijk gewoon eens even, we zijn in de kern daar positief over, wat we hebben gehoord en waar verslag ook over is uitgebracht. We zullen even gewoon precies de puntjes op de i zetten, nou dat gaat gebeuren in het hele tijdsbeeld, het hele tijdsschema, het spoorwegboekje. We moeten gewoon even horen van de premier zelf wat er precies is gebeurd en dat zal hij zeggen en daarvoor is het ook buitengewoon goed dat er een persconferentie is die u en ik en iedereen kunnen volgen.
VAN SOEST
Oké, maar u heeft dus niet dezelfde kritiek gehoord in de ministerraad als…
OPSTELTEN
Nee, ik zeg nog een keer, wij zijn natuurlijk een hecht team, VVD en CDA, wat ik naar buiten breng geldt voor iedereen. Wij spreken met een mond. Als ik dit zeg is dit namens iedereen. Dat is de kern. Wij hebben het niet over Kamerleden, wij hebben het over het bestuur van het land. Als een Kamerlid hier en daar iets anders zegt, dan is dat de verantwoordelijkheid van dat Kamerlid en dan zal daar in ene debat over plaatsvinden en in alle scherpte mag dat ook gebeuren.
HEYMANS (RTL)
Ja, op uw eigen terrein, Veiligheid en Justitie, de Telegraaf kwam vanochtend met een verhaal dat het OM op alle grote politiebureaus officieren van justitie wil plaatsen om nog meer snelrecht. We hebben toch al zo ontzettend veel snelrecht in dit land?
OPSTELTEN
dat vond ik een verheugend bericht moet ik zeggen.
HEYMANS
U kende het bericht nog niet?
OPSTELTEN
Nee, nou ik kende dat bericht niet, want ik lees ook gewoon 's ochtends pas de krant als ze namelijk zijn uitgekomen en niet daarvoor, dat is zo (…).
HEYMANS
Maar de inhoud.
OPSTELTEN
Natuurlijk ken ik dat. Laat ik het ook zo zeggen: we hebben het zelf bedacht en dat is gewoon het doortrekken, het is operationaliseren van het beleid dat we voeren. Het zogenaamde ZSM-beleid. Dat is in vier grote steden begonnen. Zo snel mogelijk rechtspreken en dat niemand, soms gaat dat binnen zes uur, als er een vergrijp heeft plaatsgevonden, de boef wordt gepakt, wordt voorgeleid, advocaat is er, hulpverlening is er, alles is er en die krijgt ene straf opgelegd, kan er, moet er mee akkoord gaan, alles wordt geïncasseerd ook, boetes die nog uitstaan, men gaat meteen door. Bij gebleken succes zou dit over het hele land worden uitgesmeerd. Nou, dat is dit bericht. Het is ene groot succes, het is ook noodzakelijk, het is een prima verhaal en het ZSM-beleid wordt dus over het hele land uitgesmeerd.
HYEMANS
Dus het is eigenlijk al bestaand beleid en dat wordt nu over het hele land…
OPSTELTEN
Ja, het is een implementatie, als ik dat ingewikkelde woord mag gebruiken, van een inzet in vier grote steden wat nu over de rest van het land wordt uitgevoerd.
VISCHJAGER
Er is in Groningen, in Ter Apel, daar heeft u wel van gehoord, het asielzoekersbeleid, daar heeft de politie de pers eigenlijk min of meer verboden om foto's te maken, weet u daar iets van en heeft u daar opdracht voor gegeven, want dat is natuurlijk toch wel belangrijk en daar is op het ogenblik, ja ze vroegen aan mij wat ik er van vond, ik zeg: ja, dat is niet ter zake, maar ik zal het eens aan de minister vragen. Heeft u daar van gehoord?
OPSTELTEN
Ik zal graag ondertekenen, 'tuurlijk, laat ik ook zeggen en de heer Vischjager weet als geen ander dat natuurlijk de verantwoordelijkheid voor het politiebeleid ter plaatse is in handen van de burgemeester en die acht ik zeer goed in staat om de juiste afwegingen daartoe te maken.
VISCHJAGER
Ja, maar het is ook een politieke zaak natuurlijk hè?
OPSTELTEN
Ja, maar u onderschat wat een burgemeester ook kan betekenen in de politieke arena en als hij of zij, in dit geval een hij, of een zij, dat niet goed zou doen dan is die gemeenteraad mans genoeg om haar daaraan te helpen herinneren. Ik onderteken graag, zoals altijd.(…) nee, u moet niet mijn speaking notes pakken, dat is voor een andere keer weer.
VISCHJAGER
(…) Maar de vraag is hiermee niet beantwoord.
OPSTELTEN
Ik vind dat die buitengewoon effectief beantwoord is, namelijk mondeling, daarom hoeft dat niet nog een keer en dat bedoelde ik, zoals altijd. En dat niet nog een keer schriftelijk te doen. Ik hoop dat u daar dit keer genoegen mee neemt.
VISCHJAGER
Ik neem altijd genoegen met u.
OPSTELTEN
Dat is meer dan ik kon verwachten.