Brede steun stoppen uitkering bij herhaalde fraude

Bijna alle Nederlanders (91%) vinden dat de uitkering van iemand die meerdere keren fraudeert tijdelijk stopgezet moet worden. 38% vindt dit niet streng genoeg. Opmerkelijk is dat ook van de ondervraagde bijstandsgerechtigden de meerderheid (90%) vindt dat de uitkering tijdelijk gestopt moet worden. Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat vandaag op www.rijksoverheid.nl wordt gepubliceerd.

Uit het SZW-onderzoek blijkt dat 93% van de ondervraagden vindt dat als uitkeringsontvangers frauderen zij het ten onrechte verkregen voordeel moeten terugbetalen. 28% daarvan vindt het terugbetalen van het voordeel alleen niet voldoende.

Herhaalde fraude met uitkeringen komt regelmatig voor. Alleen UWV heeft jaarlijks al 2.500 keer te maken met personen die binnen twee jaar opnieuw frauderen. Dit schreven minister Kamp en staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs nog aan de Tweede Kamer.

Morgen behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel van beide SZW-bewindspersonen dat onder andere regelt dat uitkeringsontvangers die (voor de eerste keer) frauderen vanaf 1 januari 2013 de ten onrechte verkregen uitkering terug moeten betalen en daarnaast hetzelfde bedrag aan boete opgelegd krijgen. Als zij opnieuw frauderen, krijgen zij een nog hogere boete. Deze boetes worden vanaf 1 januari maximaal tien keer hoger dan nu het geval is. De boete wordt verrekend met de uitkering, waardoor zij tijdelijk minder of geen uitkering ontvangen. Het wetsvoorstel regelt verder dat de boetes voor frauderende bedrijven flink omhoog gaan en activiteiten van bedrijven bij een derde overtreding stil kunnen worden gelegd.