Persconferentie Rutte na ministerraad 22 juni 2012
INLEIDEND STATEMENT
Gisterenavond heeft een Kamermeerderheid ingestemd met een aantal voorstellen die direct voortvloeien uit het begrotingsakkoord 2013. Daarmee is dus ook een belangrijke stap gezet in het uitvoeren van de begrotingsafspraken die we met elkaar hebben gemaakt. Het gaat om een pakket fiscale maatregelen, de verhoging van het eigen risico in de zorg en natuurlijk ook de verhoging van de pensioenleeftijd. Dat zijn voor een deel belangrijke, pijnlijke maatregelen, maar het zijn maatregelen die nodig zijn om het huishoudboekje van de overheid op orde te brengen en het belang daarvan van het op orde brengen van het huishoudboekje kan ik ook hier vandaag niet genoeg benadrukken.
Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Nederland, dat geldt op dit moment voor Europa ook als geheel en zeker ook voor andere landen in de eurozone. Begrotingsdiscipline, geloofwaardige hervormingen, maar ook maatregelen die ervoor zorgen dat de groei wordt bevorderd. Die combinatie is van essentieel belang om de eurozone als geheel op een hoger plan te krijgen.
Het is een goede zaak dat er in Griekenland weer een regering is. Wij gaan er ook vanuit dat die Griekse regering zijn afspraken nakomt, gemaakt met de rest van Europa. En de trojka is onderweg en zal daar nader over rapporteren. Daarover heb ik natuurlijk ook gesproken bij mijn gesprekken met Angela Merkel, de Duitse Bondskanselier, afgelopen woensdagavond. Grote eensgezindheid over de maatregelen die nodig zijn om de crisis in de eurozone te kunnen bestrijden. En zeker ook om het gesprek te hebben in aanloop naar de top van volgende week donderdag en vrijdag en de top die op dit moment plaatsvindt in Rome. Er is heel veel gebeurd. Er zijn brandgangen aangelegd, er is voor gezorgd dat de noodfondsen zijn opgericht, de banken zijn geherkapitaliseerd. Italië en Spanje hebben andere regeringen gekregen. Inmiddels zijn Portugal en Ierland in een situatie dat ze nog steeds aan het infuus zijn, maar er wel steeds beter voor staan en Portugal mogelijk in 2013 weer van het infuus kan. Dus er worden gelukkig ook resultaten geboekt.
En de combinatie van begrotingsdiscipline, hervormingen, groeibevordering is echt de agenda die nodig is om Europa weer gezond te krijgen. We vinden daarnaast dat er een aantal volgende stappen in Europa gezet moeten worden, bijvoorbeeld op het terrein van het financieel toezicht. Van groot belang dat het financieel toezicht op de markten en vooral het bankentoezicht op Europees niveau komt te liggen. Dat geldt ook voor de gezamenlijke Europese groeiagenda die er moet komen. Nederland heeft daar in februari nog voorstellen voor gedaan samen met een aantal andere landen. Het versterken van de binnenmarkt, de vrijhandelsverdragen, de enorme kansen die er liggen op het terrein van de ICT en de telecom en de media.
Volgende week ben ik dus in Brussel en dat betekent dat Ivo Opstelten hier de persconferentie zal doen en dat is omdat Maxime Verhagen er wel is, maar eerder weg moet vanwege het eindexamen van zijn dochter. Dus hij is wel bij de ministerraad, maar kan niet de persconferentie doen. Dus Ivo Opstelten zal dan… traditie is dat degene die de persconferentie doet ook de ministerraad leidt zodat die ook als u lastige vragen hebt volledig op de hoogte is.
Aansluitend aan deze persconferentie zal in deze zaal Edith Schippers van Volksgezondheid praten samen met de voorzitter van de Landelijke Huisartsenvereniging Van Eijck over het akkoord dat ze hebben gesloten. Daarmee zijn er nu vier belangrijke akkoorden tot stand gekomen in de gezondheidszorg in de afgelopen anderhalf jaar. Ik ben er ontzettend blij mee. De medisch specialisten, de ziekenhuizen, de GGZ en dan vandaag het akkoord met de huisartsen en daarmee is Edith Schippers erin geslaagd om in een kleine twee jaar een aantal heel grote veranderingen tot stand te brengen in de gezondheidszorg. We zijn er nog niet, maar het is wel een heel belangrijke aanzet om daar de kwaliteit te verbeteren, om mensen hun vak terug te geven en tegelijkertijd die kostenbeheersing in beeld te krijgen.