Alleenstaande minderjarige vreemdelingen sneller terug
Als alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) geen asiel krijgen, moeten zij voortaan direct terug. Voorwaarde is dat er adequate opvang is in hun eigen land. De speciale amv-vergunning waarmee zij toch tot hun 18e in Nederland mogen blijven, wordt afgeschaft. Als amv's meewerken aan vertrek maar buiten hun schuld niet terug kunnen, komen zij voortaan na uiterlijk drie jaar in aanmerking voor een buitenschuldvergunning als zij nog geen 18 zijn.
Dit voorstel staat in een brief van minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) aan de Tweede Kamer.
Alleenstaande minderjarige vreemdelingen die bescherming in Nederland nodig hebben, krijgen uiteraard asiel. Maar amv's die geen asiel krijgen, moeten terug. Daarbij wordt eerst gezocht naar ouders of familieleden. Als die er niet zijn, wordt gekeken naar lokale opvang, bijvoorbeeld in een opvanghuis. Pas als terugkeer naar goede opvang in eigen land maximaal drie jaar lang niet is gelukt buiten de schuld van de minderjarige, kan een verblijfsvergunning gegeven worden.
De huidige speciale amv-vergunning waarmee amv's zonder asiel toch tot hun 18e mogen blijven, geeft het verkeerde signaal af. De amv blijft hopen op een vergunning, maar moet op zijn 18e toch weer terug. Daarom wordt de amv-vergunning afgeschaft.
Voor de groep amv's en ex-amv's die nu al in Nederland zijn, verandert er niets. Als zij geen verblijfsvergunning krijgen, zullen zij terug moeten naar hun land van herkomst.