Knapen lanceert Holland House in Bogotá
‘Het was inspirerend om te zien dat Colombia zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld tot een land dat volop kansen biedt voor duurzame handel met het Nederlands bedrijfsleven. We stappen hier over van ontwikkelingssamenwerking naar een bilaterale economische verhouding. Zo kunnen we de vruchten plukken van jarenlang investeren in ontwikkelingssamenwerking.’
Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken dinsdag aan het eind van zijn bezoek aan Colombia, waar hij de oprichting van het Holland House in de hoofdstad Bogotá bekend maakte.
Eerder die dag tekende hij een verklaring voor duurzame handel in koffie, bananen en bloemen, waardoor Nederlandse bedrijven in Colombia kunnen inspelen op de groeiende vraag naar duurzame producten. Het gaat om afspraken tussen de Nederlandse en Colombiaanse autoriteiten, bedrijven als Unilever en Fyffes, ngo’s als Solidaridad en het Wereld Natuurfonds en andere donoren als de EU en USAID
Met de Colombiaanse minister van Milieu maakte hij afspraken over samenwerking in de watersector. Water is een van de speerpunten van het ontwikkelingsbeleid. Colombia, dat met ernstige overstromingen blijft kampen, kan profiteren van de Nederlandse kennis en kunde.
Holland House
Het Holland House wordt een ‘match making’-plek waar handelsbevordering en advisering voor bedrijven op het gebied van veiligheid, rechtsorde en maatschappelijk verantwoord ondernemen samenkomen. Zo kan het bedrijfsleven profiteren van de kennis opgebouwd in de ontwikkelingsrelatie.
‘We geven wat startgeld met ontwikkelingssamenwerking. Maar vanaf 2014 zal het op eigen benen moet kunnen staan met private fondsen’, zei de staatssecretaris.
‘Voor ondernemers is stabiliteit, rechtsorde, en duidelijkheid en advies over verantwoord ondernemen ook een voorwaarde om goed zaken te kunnen doen,’ aldus Knapen in een toelichting. ´Om die reden zal Nederland in blijven zetten op vredesopbouwactiviteiten en de bescherming van de mensenrechten, bilateraal en in multilateraal verband.’
Colombia had in 2011 een economische groei van 5,9 procent en is uitgegroeid tot een belangrijke economische speler in Zuid-Amerika. Nederland bouwt de ontwikkelingsrelatie met Colombia de komende jaren af om de transitie te maken van hulp naar handel. Om die overstap zo goed mogelijk te begeleiden is er een zogenoemde transitiefaciliteit, die ook geldt voor de economisch groeiende landen Zuid-Afrika en Vietnam.
Handelsbevordering
In totaal steekt Nederland in 2012 11,4 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld in Colombia. Dat zal de komende jaren geleidelijk afnemen. Tegelijkertijd zal het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie naar verwachting meer geld steken in handelsbevordering met Colombia.
Na zijn bezoek aan Colombia vloog de staatssecretaris door naar de Braziliaanse stad Rio de Janeiro om daar als delegatieleider van het Koninkrijk der Nederlanden de VN-top over duurzame ontwikkeling (Rio+20) bij te wonen.