Rosenthal: meer steun aan oppositie en burgerbevolking Syrië
Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag steun aan de Syrische oppositie en aan de burgerbevolking van Syrië toegezegd. Hij deed dat vanuit Istanbul waar hij onder meer sprak met voorzitter Abdelbaset Sieda en met diens voorganger Bourhan Ghalioun van de belangrijkste oppositiegroep, de Syrische Nationale Raad. Tijdens dit gesprek heeft de minister 4 miljoen euro humanitaire hulp aangeboden uit de begroting van ontwikkelingssamenwerking.
'Op dit moment zijn meer dan honderdduizend Syriërs op de vlucht in buurlanden en is er in Syrië zelf gebrek aan voedsel en medicijnen', aldus de minister.
Rosenthal besprak met de oppositieleden de ondersteuning die Nederland kan bieden. Onder meer op het gebied van communicatiemiddelen voor bijvoorbeeld coördinatie van medische hulp, training van mensenrechtenverdedigers, vrije toegang tot internet vanuit Syrië, documenteren van mensenrechten schendingen en post-conflict trainingen. Daarnaast drong de minister op aan dat de oppositie zich verder versterkt en verenigt.
Humanitaire hulp
'De humanitaire situatie in Syrië is zorgelijk. Meer dan een miljoen Syriërs hebben dringend hulp nodig', zegt Rosenthal. 'Er is gebrek aan voedsel en medische voorzieningen en de voedselprijzen zijn gemiddeld met vijftig procent gestegen. De oppositieleden hebben mij verzocht hulp te verlenen'.
Sinds kort konden hulpverleners moeilijk toegang krijgen tot het land, maar na langdurige onderhandelingen heeft de VN toestemming om in beperkte mate via het Rode Kruis in Syrië hulp te verlenen. 'Hiervoor is geld nodig. Ik heb daarom besloten een bedrag van een miljoen euro vrij te maken voor voedselhulp in Syrië.'
'Drie miljoen euro zet ik in ter verbetering van de opvang omstandigheden van Syrische vluchtelingen in Jordanië. Van de ruim honderdduizend vluchtelingen buiten Syrië zijn in Jordanië pas 24.000 vluchtelingen geregistreerd en wachten nog duizenden Syriërs op hulp'. Vorige week bezocht minister Rosenthal zelf Jordanië.
Zorgelijk
Rosenthal blijft de ontwikkelingen in Syrië zorgelijk vinden. 'Geweldadige militaire operaties vinden nu door het hele land plaats, waarvoor ik het Syrische regime verantwoordelijk acht. Geweld moet stoppen en Assad moet vertrekken. Er moet een politieke oplossing komen. En Nederland blijft zich binnen de EU sterk maken voor verdere aanscherping van sancties'.