Rutte: 'Zaak om door te pakken'

Minister-president Rutte noemt het een prestatie als het tekort in 2013 op 2,9% uitkomt, zoals het CPB heeft berekend. 'Maar aan de andere kant, we zijn er nog lang niet. Het is dan ook zaak om door te pakken.'

RUTTE
Goedemiddag. Vandaag in de ministerraad natuurlijk uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkelingen in de eurozone. Volgende week woensdag heb ik in Berlijn een ontmoeting met bondskanselier Merkel. Daar zullen we ook praten over de Europese raad van eind juni. Ik was vorige week in Madrid en Lissabon, uiteraard ook hetzelfde onderwerp: bestrijden van de problemen die we in de eurozone hebben. Als ik kijk naar Duitsland dan zie ik dat we het allebei van groot belang vinden dat groei en gezonde overheidsfinanciën samengaan en dat we stap voor stap werken aan versterking van de Europese Unie, wat van groot belang is voor ons allemaal, voor onze spaargelden, voor onze pensioenen, voor onze banen. 

Het moge duidelijk zijn dat allerlei vergezichten over de toekomst hoe je die Europese samenwerking, een of twee presidenten, of die ook niet gekozen moeten worden, dat daar de oplossing van deze crisis niet zit. Afspraken die we met elkaar gemaakt hebben als lidstaten in de EU en zeker ook in de eurozone, waar het betreft begrotingstekorten, economische groei, het doorvoeren van noodzakelijke hervormingen, daar gaat het om. En de enige manier om zo'n gemeenschappelijke munt overeind te houden is als landen zich ook aan die afspraken houden. En dat is ook waar  Duitsland en Nederland gezamenlijk in optrekken.

Wat geldt voor de eurozone, geldt natuurlijk ook voor Nederland zelf. Begrotingsdiscipline, structurele hervormingen en het bevorderen van groei zijn de uitgangspunten van het beleid van dit kabinet. Deze week is door drie vooraanstaande instituten bevestigd dat we daarmee op de goede weg zijn: de OESO, in de tweejaarlijkse survey, DNB, in het halfjaarlijkse rapport en het CPB in de zogenaamde juniraming. Het CPB heeft ook het begrotingsakkoord doorgerekend en vastgesteld dat de schuld in 2013 uitkomt, het tekort excuus, uitkomt op 2,9% en de schuld op 72,9%. Het betekent dus, dat is echt wel een prestatie denk ik, dat we er in slagen om snel die omslag te bereiken en het tekort terug te brengen. Aan de andere kant moet je ook vaststellen dat we er hiermee nog lang niet zijn, er moet nog heel veel gebeuren. Zowel het CPB als OESO stellen vast dat sprake is van een traag herstel. De economische groei komt de komende vijf jaar gemiddeld niet boven de 1,5%. Met een dergelijke lage economische groei is het steeds lastiger om uit de schulden te groeien. Dat betekent dat ook de komende tijd noodzaak zal zijn om door te pakken met bezuinigingen, hervormingen en het aanwakkeren van die groei. Dus de agenda zal ook de komende tijd ongewijzigd zijn. Dat is huiswerk vooral voor het volgende kabinet. Het is nu zaak dat dit kabinet alle maatregelen neemt om de resultaten die moeten optellen tot die 2,9% te realiseren. Dus het uitvoeren van de maatregelen. Dat betekent dat staatssecretaris Weekers volgende week in de Kamer staat om dan uitvoerig te debatteren over het hele fiscale pakket. Ook andere wetsvoorstellen staan op de rol. Onder meer over de AOW, over het eigen risico in de zorg. Inmiddels zijn er berichten dat de spreektijden in de TK, het gaat om belangrijke onderwerpen, dat die oplopen tot toch wel hele forse aantallen, die spreektijden. Forse getallen, 7, 14 of soms wel 19 uur bij deze debatten. Het is natuurlijk aan de Tweede Kamer om te beslissen en over spreektijden besluiten te nemen, maar ik hoop van harte dat we er in ieder geval in slagen om de noodzakelijke wetsvoorstellen tijdig te kunnen invoeren en daar zullen wij in ieder geval van onze kant alles aan doen.

Dat zei minister-president Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. 'Voor ons is het nu vooral zaak om die 2,9% ook daadwerkelijk te halen. Dat betekent: uitvoeren van alle maatregelen die in het begrotingsakkoord staan', stelt de minister-president. 'We moeten extra inzetten op bezuinigingen, hervormingen en op groei.’

Bezoek aan Merkel

In de ministerraad is ook stilgestaan bij de ontwikkelingen in de eurozone. Volgende week heeft de premier een ontmoeting met bondskanselier Merkel.  'Voor zowel Duitsland als Nederland staat voorop dat alle lidstaten van de Unie zich simpelweg aan de gemaakte afspraken moeten houden. Dan zal ook het vertrouwen terugkeren', aldus Rutte.