‘OESO geeft Nederland stapel economisch huiswerk’

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) deelt de opvatting van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat de uitvoering van hervormingen van het grootste belang is om de economie te versterken en de overheidsfinanciën gezond te houden.

Landenrapport

Dat zei de bewindsman in een gesprek met de plaatsvervangend secretaris-generaal van de OESO Padoan naar aanleiding van het landenrapport dat de organisatie elke 2 jaar publiceert. De OESO steunt het streven van het kabinet het begrotingstekort beperkt te houden tot 3% van het bruto nationaal product (bbp). De voordelen van dit beleid wegen op tegen de nadelen van een verminderde vraag en een tijdelijke afname van de groei.

Huiswerk

'Nederland is geslaagd voor het economische examen,' zegt minister Verhagen. 'Maar voor de komende tijd hebben we alvast een flinke stapel huiswerk gekregen.'

De OESO waarschuwt dat de Nederlandse economie kampt met een vertrouwensprobleem. Consumenten staan onder druk door de crisis op de huizenmarkt en de verzwakte positie van de pensioenfondsen. Volgens minister Verhagen kan het doorvoeren van de voorgenomen hervormingen het vertrouwen vergroten, waardoor de bestedingen toenemen en het economisch herstel wordt versneld.

Arbeidsmarkt, zorg en topsectorenaanpak

De OESO keek in Nederland met name naar arbeidsmarkt, de zorg en de topsectorenaanpak. De organisatie is voor versoepeling van het ontslagrecht om de arbeidsmarkt flexibeler te maken. Het Nederlandse zorgstelsel is goed maar duur. De kosten dreigen door de vergrijzing onbetaalbaar te worden. Daarom is volgens de OESO meer concurrentie noodzakelijk. Een hogere eigen bijdrage kan daarbij een belangrijke maatregel zijn.

Vermindering onnodige regels

Minister Verhagen is blij met het belang dat de OESO hecht aan de vermindering van onnodige regels en de verbetering van de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen. De organisatie pleit voor een sterkere prikkel om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek de markt op te brengen, door duidelijke en ruimere regels op te stellen voor het delen van patentrechten.

De OESO vraagt zich af of het topsectorenbeleid niet moet worden uitgebreid naar andere delen van de economie. Als deze aanpak voor langere tijd wordt vastgelegd biedt dat meer zekerheid en worden investeringen in onderzoek en ontwikkeling hoger.

OESO

De OESO heeft 34 lidstaten over de hele wereld, die vrije en open markten nastreven. De organisatie speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van internationale handel en investeringen, verbetering van het belastingklimaat en het tegengaan van corruptie.