Nederland en China maken nadere afspraken over agrarische handel
Directeur-generaal Hans Hoogeveen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innnovatie (EL&I) en vice minister Wei Ghuanzhong van de Chinese Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantintine (AQSIQ) hebben vandaag nadere afspraken gemaakt over meer markttoegang en werkbare veterinaire en fytosanitaire voorwaarden voor de bilaterale handel in land- en tuinbouwproducten.
High Level Meeting
Zij deden dit tijdens de Tiende High Level Meeting tussen Nederland en China op het ministerie van EL&I. Het Chinese AQSIQ is verantwoordelijk voor veterinaire import- en exportaangelegenheden en voedselveiligheid.
Op veterinair (dierlijk) gebied gingen de gesprekken onder meer over varkensvlees, kalfsvlees, sportpaarden, diervoeders, fokvarkens en varkenssperma, rundersperma en runderembryo’s, eendagskuikens en broedeieren, schapendarmen en hommels.
Op fytosanitair (plantaardig) gebied hebben Nederland en China gesproken over peer, aardappelminiknollen, paprika, ui, tomaat, een gezamenlijk onderzoeksproject op het gebied van het detecteren van de boktor, en het bloembollenprotocol.
Agribusiness
China is een interessante markt voor de Nederlandse agribusiness. Inmiddels bedraagt de Nederlandse agro-export naar China ongeveer €700 miljoen op per jaar. Dit was 5 jaar geleden nog zo’n €250 miljoen.
De Nederlandse overheid probeert door overleg en samenwerking op het gebied van fytosanitaire en veterinaire zaken meer markttoegang tot China te krijgen en gemakkelijker en transparanter import- en exportprocedures.
Een belangrijk onderdeel van die samenwerking is de uitwisseling tussen Nederland en China van elektronische certificaten. In de tweede helft van dit jaar starten beiden landen een proef voor papierloze certificering van zuivelproducten.
De Chinese delegatie bezoekt verder Tomatoworld in Honselersdijk, ‘de etalage’ van de Nederlandse tuinbouwsector waar duurzaam wordt geteeld en de gewasbescherming op biologische wijze plaatsvindt (zoals de inzet van natuurlijke vijanden) en de Floriade 2012 in Venlo.