Nieuwe ambities voor nationale veiligheid
Het kabinet wil de komende jaren op het terrein van nationale veiligheid extra inzetten op thema’s als cyberspionage, satellietuitval door een zonnestorm, de aanpak van ‘gewelddadige eenlingen’ en crises buiten de EU.
De ministerraad heeft op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een brief over de ambities van het kabinet op het terrein van nationale veiligheid.
De analyse van het scenario over satellietuitval als gevolg van een zonnestorm laat zien dat ook relatief onbekende dreigingen aandacht verdienen. Ook de tijdige detectie van aanvallen op informatiesystemen en van mogelijk ontvreemding van gevoelige gegevens is van groot belang om adequaat en slagvaardig te kunnen handelen. Het monitoren van informatiesystemen is daarvoor een hulpmiddel waarbij rekening wordt gehouden met grondrechten zoals de bescherming van de privacy. De rijksoverheid gaat dit jaar uitwerken op welke manier dergelijke monitoring van de nationale ICT infrastructuur, te beginnen bij de rijksoverheid, het beste kan plaatsvinden. De rijksoverheid wil in gesprek gaan met private partijen en de wetenschap om tot afspraken te komen over de uitwisseling van monitoringsinformatie die deze organisaties zelf verzamelen.
Met behulp van de Strategie Nationale Veiligheid wordt een grote diversiteit aan dreigingen langs één meetlat gelegd. In de afgelopen jaren heeft de Strategie Nationale Veiligheid een belangrijke rol gespeeld bij het identificeren van risico’s en het omgaan met crises. Zo is in 2008 een mogelijke grieppandemie als één van de grootste risico’s voor Nederland geïdentificeerd. Deze inzichten hebben ertoe geleid dat vitale sectoren en overheidsinstellingen zich, nog voor de uitbraak van Nieuwe Influenza A (H1N1), op een grieppandemie zijn gaan voorbereiden. Dit jaar zijn de scenario’s voor de eerste keer uitgewerkt door het Analistennetwerk Nationale Veiligheid (ANV). Het ANV is een breed netwerk van gerenommeerde kennisinstituten en organisaties.