Rutte: '2013 is geen verloren jaar'
De Voorjaarsnota met het begrotingsakkoord voor 2013 zijn vastgesteld. Het akkoord draagt bij aan gezonde overheidsfinanciën en versterking van de economie.
INLEIDEND STATEMENT
Wij hebben vandaag in de ministerraad de Voorjaarsnota 2012 vastgesteld. En dat was dit jaar een bijzondere Voorjaarsnota omdat er ook informatie in staat over het begrotingsjaar 2013. En dat komt omdat in deze Voorjaarsnota het begrotingsakkoord is opgenomen van de vijf partijen, het akkoord dat zij hebben gesloten en om het formeel te zeggen: daarmee is dat akkoord vanaf vandaag ook onderdeel geworden van ons reguliere begrotingsproces. Daarmee zijn de activiteiten van de Kamer en de activiteiten van het kabinet ook formeel weer aan elkaar gekoppeld. Ik heb het al eerder gezegd, ik heb veel waardering voor de inspanningen van de vijf fracties, wat zij gedaan hebben om de begroting voor 2013, om te voorkomen dat die begroting van 2013, dat dat een verloren begroting zou zijn, een verloren jaar zou zijn. Er ligt nu een historisch akkoord dat bijdraagt aan gezonde overheidsfinanciën en aan de versterking van onze economie. Ook wordt een aantal grote hervormingen in gang gezet, sommige hervormingen waar al langere tijd over gesproken wordt. Zoals bijvoorbeeld op het terrein van de arbeidsmarkt, de WW en het Ontslagrecht worden aangepakt, het versneld verhogen van de pensioenleeftijd, nog sneller dan het kabinet aanvankelijk van plan was, de efficiëntere zorgverlening, ook dichtbij huis, hoog kwalitatieve zorg ook dicht bij huis. Uiteraard ook de woningmarkt, zowel de koop als de huurkant van de woningmarkt.
We hebben vandaag als kabinet vastgesteld dat wij volledig achter dit akkoord staan en dat wij er uitvoering aan zullen geven. Daar waren we op onderdelen al mee begonnen. Dat betrof onder andere zaken die te maken hadden met de overdrachtsbelasting, u weet die wordt blijvend verlaagd. De overdrachtsbelasting, die was voor een jaar verlaagd, die wordt blijvend verlaagd. De BTW, het BTW-tarief dat gaat omhoog, dat wordt dan volgend jaar deels alweer teruggegeven en verdere in de latere jaren.
De nullijn, de bankenbelasting, allemaal maatregelen die ook in wetgeving moeten worden omgezet. Voor een deel zijn we daarmee begonnen, we zullen daar de komende weken mee doorgaan. Dus dat is belangrijk, want de Kamers die gaan met reces vanaf begin juli, dus we hebben nog een week of vijf om heel veel te organiseren met elkaar.
Het is een pakket met ingrijpende maatregelen, daar moeten we met elkaar, ook als politici van de vijf partijen, niet voor weglopen. Dat zie je ook in de kritiek die van andere partijen, ook die kritiek houdt zichzelf dan weer in balans, rechts vindt het te links en links vindt het te rechts, dus dat, dus ergens kom je dan uit bij dit akkoord. Maar niettemin, het is wel een akkoord met grote effecten Wat mensen ook zullen merken, bijvoorbeeld in de koopkracht.
Het gaat ook om grote bedragen, het gaat om ruim 12 miljard in 2013, dat is een enorm bedrag, dat komt bovenop de 18 miljard die was voorzien in de opbouw naar 2015 en daarmee is deze kabinetsperiode, hoewel kort van duur, verantwoordelijk voor een enorm totaal ombuigingsbedrag, echt zonder parallel in de geschiedenis. Tegelijkertijd is het een evenwichtig akkoord. Het is evenwichtig in zijn verhouding tussen bezuinigen en hervormingen. Het is evenwichtig in de verdeling over huishoudens en bedrijven, tussen lastenverzwaringen en bezuinigingen aan de ene kant, maar ook hervormingen aan de andere kant en het is ook evenwichtig in de koopkrachteffecten. Ook dat laatste is knap, want het gaat natuurlijk om grote bedragen en dan kunnen die koopkrachteffecten behoorlijk uitslaan, maar niettemin, iedereen zal het merken.
Je kunt niet zo'n dramatische stap zetten met het op orde brengen van de overheidsfinanciën, zonder dat iedere Nederlander dat ook in de portemonnee in zijn dagelijks leven zal merken, maar we moeten dit doen om ervoor te zorgen dat Nederland een sterke economie blijft, een van de sterkste economieën van de wereld, een van de mooiste landen om te investeren, dat Nederland het vertrouwen behoudt van de internationale markten, dat wij een safe haven blijven waar niet alleen mensen, maar ook kapitaal, omdat men ons vertrouwt en ervan uitgaat dat Nederland als een verstandige huisvader omgaat met zijn eigen financiën, om dat allemaal te behouden in oplopende problemen in Europa, zeker ook in Zuid-Europa, in de eurozone, de schuldencrisis, is het van groot belang dat we deze stappen zetten en is het goed dat 2013 ondanks de val van het kabinet geen verloren jaar is.
Ik zei al iets over Europa, de eurozone staat natuurlijk in grote belangstelling. Er is deze week een informeel diner geweest van de staats- en of regeringsleiders van de verschillende, van de 27 Europese landen in Brussel, afgelopen woensdagavond. Ik heb toen van mijn kant nog eens naar voren gebracht het belang van houdbare overheidsfinanciën en dat dat belang en tegelijkertijd werken aan economische groei, elkaar niet in de weg staat, maar dat je moet zoeken naar waar komt die economische groei dan van. Die komt niet van oplopende overheidstekorten, die komt ook niet van een uitdijend Europees budget, die komt al helemaal niet van eurobonds. Eurobonds zou eerder leiden tot lagere groei, omdat dat namelijk noodzakelijke hervormingen in sommige landen zal afremmen, want die hoeven dan niet meer te hervormen, immers die rente wordt dan verlaagd. U weet wel, eurobonds, dat wij dus meebetalen aan de Spaanse en de Italiaanse staatschuld, zoals sommigen dat willen, dat gaan we dus niet doen. Wat je wel moet doen is ervoor zorgen dat die groeimotor - want dat is Europa, de gemeenschappelijke markt - dat die beter gaat functioneren.
Wat je wel moet doen is ervoor zorgen dat je met de rest van de wereld als groot handelsblok wat Europa is de vrijhandelsverdragen afsluit waar we mee bezig zijn, dat je de kansen pakt op het terrein van de interne markt, die onvoldoende worden gegrepen, bijvoorbeeld op het punt van de dienstenrichtlijn, maar ook op terreinen als ICT en telecommunicatie, waar gigantische mogelijkheden liggen.
En daar hebben we dus over gesproken. En je ziet wat er gebeurt als een land te veel geld uitgeeft, dan krijg je geen economische groei, nee, dan kom je in grote problemen, zie Spanje, zie Italië en natuurlijk, veel erger nog, de situatie in Griekenland.
Dames en heren, daarover gaan we verder praten op de Europese top van 28 en 29 juni, daar moeten ook over die groeiagenda knopen worden doorgehakt. Dus er is heel veel te doen, zowel nationaal, met de uitvoering van het begrotingsakkoord, alsook Europees, de aanpak van de schuldencrisis en het opstellen gezamenlijk van een groeiagenda.
In de ministerraad is vandaag de Voorjaarsnota 2012 vastgesteld. Hierin staat dit jaar ook informatie over het begrotingsjaar 2013. Het begrotingsakkoord dat de fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben gesloten is in de Voorjaarsnota opgenomen. Rutte: 'Om het formeel te zeggen: het akkoord is daarmee onderdeel geworden van ons reguliere begrotingsproces.' De minister-president onderstreepte nog eens zijn waardering. '2013 is hierdoor geen verloren jaar geworden.'
'Wij hebben vandaag als kabinet vastgesteld dat we volledig achter dit akkoord staan en daar ook zo snel mogelijk uitvoering aan zullen geven', aldus Rutte. De afgelopen weken zijn enkele onderdelen van het pakket al omgezet in wet- en regelgeving, zoals maatregelen op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en de verhoging van de pensioenleeftijd'.
Het ingrijpende pakket aan maatregelen levert in 2013 een besparing van ruim €12 miljard op. Rutte: 'Het zijn ingrijpende maatregelen, daar moeten we niet voor weglopen. Iedereen gaat het merken. Maar er is gekozen voor een evenwichtig pakket. Evenwichtig in de verhouding tussen lastenverzwaringen, bezuinigingen en hervormingen. En evenwichtig in de koopkrachteffecten'.
Eurozone
Minister-president Rutte sprak afgelopen woensdag in Brussel met de andere Europese regeringsleiders over de begrotingsdiscipline en het bevorderen van economische groei. 'De Nederlandse inzet is duidelijk. Houdbare overheidsfinanciën en economische groei staan elkaar niet in de weg', stelt de premier. Nederland zal geen medewerking verlenen aan de Eurobonds. De minister-president: 'Daarmee zouden we moeten gaan meebetalen aan de Spaanse en Italiaanse staatschuld. Dat gaan we dus niet doen. Wat je wel moet doen is dat de gemeenschappelijke markt beter gaat functioneren.’
Het overleg in Brussel was een voorbereiding op de Europese top op 28/29 juni.
Documenten
-
Voorjaarsnota 2012 en Begrotingsakkoord 2013: Verantwoordelijkheid nemen in crisistijd
De Voorjaarsnota 2012 is tot stand gekomen in financieel, economisch en politiek roerige tijden. In de lopende begroting van...
-
Voorjaarsnota 2012
De Voorjaarsnota 2012 geeft naast informatie over de begroting van 2012 een overzicht van de maatregelen uit het...