Nederland ontwikkelt Delta Plan voor Bangladesh
Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken heeft vandaag in Dhaka een overeenkomst getekend voor samenwerking tussen Nederland en Bangladesh voor de ontwikkeling van een Delta Plan voor Bangladesh. Nederland zal voor de opstelling van het plan de komende twee jaar 4 miljoen euro aan steun en expertise leveren.
'Nederland en Bangladesh hebben al 40 jaar intensieve samenwerking op het gebied van watermanagement. Dit plan is de start van een langdurige samenwerking met Bangladesh op het gebied van met name deltabeheer en deltatechnologie. Het illustreert ook de verandering van een relatie van hulp naar een van handel en investeringen. Dat is goed voor Bangladesh en goed voor Nederland', aldus de staatssecretaris in zijn gesprek met minister-president Sheikh Hasina.
Waterbeheer
Bangladesh is net als Nederland een deltaland. Het land is ongeveer vier keer zo groot als Nederland, heeft een sterke verstedelijking, een hoge bevolkingsgroei en ondervindt de gevolgen van de stijging van de zeespiegel. Met bijna 400 rivieren en de grootste delta van de wereld, wordt het land jaarlijks getroffen door grote overstromingen van rivieren en vanuit de zee tot soms 60 procent van het landoppervlak. Het niveau van bescherming daartegen is zeer laag. Goed waterbeheer is in Bangladesh daarom van levensbelang voor de productie van voedsel en voor de veiligheid voor het dichtbevolkte land met ruim 160 miljoen inwoners.
Delta Plan
'De ontwikkeling van het Delta Plan biedt concrete kansen voor Nederlandse topsectoren voor uitwisseling van kennis, expertise, praktijkervaring en het verlenen van steun. Bijvoorbeeld op het gebied van havenmanagement, transport en logistiek en waterbeheer in het algemeen. Daarnaast moet het plan ook voorzien in de hervorming van overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor waterbeheer. Dat versterkt goed bestuur in Bangladesh,' aldus de staatssecretaris. De overeenkomst voorziet dat Bangladesh samen met Nederland de inzet van andere donoren en financiële instellingen gaat coördineren op het gebied van waterbeheer.
Speerpunt
Bangladesh is een van de vijftien partnerlanden voor Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. 'Water' is naast voedselzekerheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten een van de drie speerpunten van de Nederlandse inzet in Bangladesh. Op het terrein van water werkt Nederland onder meer aan duurzaam watermanagement, rivierbeheer, het versterken van overheidsorganisaties en maatschappelijke organisaties en het verbeteren van toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen in steden en op het platteland. Voor 2012 is daarmee een bedrag gemoeid van ongeveer 25 miljoen euro.