Belastingdienst en FIOD pakken frauderende franchisenemers supermarkt aan
Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat franchisenemers van het voormalige Super de Boer concern op grote schaal hebben gefraudeerd. Bijna de helft van de 240 zelfstandige Super de Boer ondernemers sjoemelde in de periode sinds 2006 met de kassa waardoor de omzet kunstmatig werd verlaagd. Één ondernemer stak zo jaarlijks ruim 240.000 euro in eigen zak. Op basis van de jaren die zijn onderzocht schat de Belastingdienst dat er in de hele periode voor 18,3 miljoen aan omzet is verzwegen.
Staatssecretaris Weekers van Financiën is tevreden met de resultaten tot nu toe maar wil weten of dit ook bij andere franchiseketens speelt: ‘ Ik heb de Belastingdienst daarom gevraagd om malafide elementen in de sector nog eens goed onder de loep te nemen. Fraude op kosten van de belastingbetaler accepteer ik niet.’
Retourknop
De manieren van frauderen zijn vaak relatief simpel: ondernemers gebruiken de zogenoemde retourknop van de kassa om de omzet te verlagen. Die knop wordt normaal gebruikt om geld af te boeken als klanten hun gekochte producten komen ruilen. Door een bedrag retour aan te slaan zonder dat een klant een product komt terugbrengen kan de ondernemer het bedrag in eigen zak steken. Ondernemers sjoemelden ook met statiegeld of verzwegen de inkomsten van marktkraampjes.
De Belastingdienst ontdekte de grootschalige fraude nadat enkele ondernemers bij boekenonderzoeken tegen de lamp waren gelopen. Door de gegevens van alle franchisenemers te analyseren kwamen verschillende fraudepatronen naar voren. Zo was er een ondernemer die iedere maandag en vrijdag een bedrag van 2500 euro afboekte. Ook was er een groep ondernemers die wekelijks precies het zelfde bedrag afroomden, 499 euro, kennelijk in de veronderstelling dat zo’n bedrag niet zou opvallen.
Harde aanpak
De Belastingdienst heeft de dossiers van de 6 meest frauderende ondernemingen overgedragen aan de FIOD voor strafrechtelijke vervolging. De andere ondernemers kunnen rekenen op naheffingsaanslagen met een fikse boete (tot 100% van de te betalen belasting). Door zelf alsnog de verzwegen omzet bij de Belastingdienst aan te geven kunnen zij een diepgaand boekenonderzoek voorkomen.