Atsma: Lentewinst op rode diesel besteden aan duurzame landbouw
Geld dat vrijkomt voor compensatie van het verdwijnende accijnsvoordeel op rode diesel, zou deels beschikbaar moeten komen voor de verduurzaming van de landbouwsector. Dat zei staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) maandag tijdens een werkbezoek in het kader van emissie-arme veehouderij. Hij hoopt dat zeker 20 miljoen euro die door de dieselmaatregel in het 'lente-akkoord' vrijkomt, kan worden bestemd voor onder meer duurzame stalbouw. Rode diesel (waarop minder accijns zit dan op gewone dieselbrandstof) mag nu nog gebruikt worden buiten de openbare weg; in de praktijk is de landbouw een van de belangrijkste gebruikers.
De ontwikkeling van stallen die weinig ammoniak uitstoten vergt, onder meer hoge meetkosten; Atsma wil onderzoeken of de overheid daarin zou kunnen bijspringen. De metingen die moeten uitwijzen of een nieuw stalsysteem daadwerkelijk minder ammoniak uitstoot, kosten gemiddeld zo'n 140.000 euro per proefstal; een hoge investering die innovatie op dit gebied remt. Overigens benadrukte Atsma dat eigenaren van proefstallen niet moeten denken dat hun huisvesting tezijnertijd ook zonder meetresultaten wel gelegaliseerd zullen worden.
Tijdens zijn werkbezoek aan het Brabantse Heeze onthulde Atsma de nieuwste emissie-arme stalvloer van Swaans Beton. Het vloersysteem bestaat uit een uitgekiend, diervriendelijk betonprofiel in combinatie met een riolering en een gerobotiseerde mestschuif. Hierdoor worden urine en mest reeds 'bij de bron' gescheiden. Mest op de stalvloer of in de put daaronder is verantwoordelijk voor een groot deel van de ammoniakuitstoot; intelligente vloeren kunnen deze emissie aanzienlijk beperken.
Atsma bezocht in het nabijgelegen Leemde de fonkelnieuwe stal van de familie Cardinaal. Deze is niet alleen uitgerust met een emissie-arme betonvloer, maar ook met onder meer zonnepanelen die de melkrobot en koeltank van energie voorzien.