Kidshouse van natuurlijke bouwmaterialen op de Floriade
Bij het Rijkspaviljoen op de Floriade in Venlo staat vanaf vandaag een speelhuis voor kinderen dat volledig uit innovatieve groene bouwmaterialen is gemaakt. Alle onderdelen van het huisje zijn met behulp van moderne technologie geproduceerd op basis van natuurlijke grondstoffen zoals landbouwafval, hennep, boomschors of aardappelschillen. Het Kidshouse is een voorbeeld van ‘biobased’ bouwen zonder gebruik te maken van chemische materialen gemaakt uit fossiele grondstoffen.
Op de composthoop
De natuurlijke grondstoffen zorgen ervoor dat het Kidshouse volledig recyclebaar is. Na gebruik kunnen de afzonderlijke onderdelen bij wijze van spreken zo op de composthoop worden gegooid. Het biobased bouwen vermindert dus niet alleen de afhankelijkheid van fossiele basisstoffen, maar betekent ook een aanzienlijke afname van de hoeveelheid afval. Uiteindelijk dragen de innovatieve bouwmaterialen bij aan het steeds meer afvalvrij maken van de samenleving.
In het Kidshouse op de Floriade kunnen de kinderen, de consumenten van de toekomst alvast kennismaken met die nieuwe realiteit, waarin ze niet alleen zullen wonen, maar ook zullen werken. “Er gebeurt ontzettend veel in de ontwikkeling van duurzame bouwmaterialen. Dat willen we graag op speelse wijze laten zien. Het Kidshouse kan voortdurend aangepast worden en zo kunnen we steeds de nieuwste toepassingen presenteren. En natuurlijk leggen we graag het belang hiervan uit aan de bewoners van de toekomst!” zegt Patricia Osseweijer, hoogleraar bij de TU Delft en bedenker van het concept.
Stopcontacten van bioplastic
Het kleurrijke Kidshouse met glijbaan is gebouwd volgens een speels en futuristisch ontwerp van bureau 2D3D. Meer dan tien innovatieve Europese bedrijven hebben elk een onderdeel van het huis aangeleverd. Zo bestaat de beplating van het huisje uit Ecoboards van geperst stro en de waterdichte dakbedekking uit plantaardige oliën. Vezelplaten van kokos en hennep vormen de binnenmuren. De stopcontacten zijn gemaakt van bioplastic op basis van aardappelschillen.
Binnen in het huisje kunnen kinderen niet alleen spelen en van de glijbaan glijden, maar door middel van speelse teksten en tekeningen leren ze ook het een en ander over het ontstaan van aardolie en de alternatieven daarvoor. Zo vertelt een van de posters in het huisje hoe bioplastic wordt gemaakt. Of hoe het komt dat de muren zo lekker ruiken.
Voortrekkersrol
Nederland heeft wereldwijd een voortrekkersrol op het gebied van duurzaam bouwen. Talloze bedrijven in de chemie, energie, logistiek, water, agrofood, tuinbouw en uitgangsmaterialen zijn op dit moment bezig om hun productieprocessen in te richten op een wereld waarin olie steeds schaarser wordt. Samen vormen ze de ‘biobased economy’. Niet voor niets heeft de Nederlandse overheid deze sector aangewezen als een belangrijk onderdeel van de tien economische topsectoren.
Het Kidshouse is een initiatief van BE-Basic, een internationaal publiek-privaat samenwerkingsverband tussen universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven, onder penvoerderschap van de Technische Universiteit Delft. Het huisje is gerealiseerd in nauwe samenwerking met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).
Het Kidshouse is te zien op het terrein van het Rijkspaviljoen My Green World op de Floriade tot en met 7 oktober in Venlo.