Minister Opstelten: 'Loverboyproblematiek niet alleen probleem in grote steden'
Loverboyproblematiek doet zich niet alleen voor in grote steden. Het komt ook voor in landelijke gebieden. Dat zei minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag in Middelburg tijdens een minisymposium van de politie Zeeland over deze vorm van mensenhandel.
De minister is blij dat ook de politie in landelijke gebieden als Zeeland aandacht besteedt aan de aanpak van loverboys en de bescherming en zorg voor hun slachtoffers. “Velen denken dat loverboyproblematiek zich alleen voordoet in de grote steden, maar dat is schijn. In grotere steden met raamprostitutie is het soms beter zichtbaar, maar dat betekent niet dat er in landelijke gebieden geen probleem is. Overal, ook in dorpen en kleinere steden, worden meisjes onder valse voorwendselen geronseld. Overal vindt prostitutie plaats, al dan niet vrijwillig of zichtbaar”, aldus Opstelten in een toespraak.
Het minisymposium had als doel om politiemedewerkers en hun ketenpartners duidelijk te maken dat de loverboyproblematiek moet worden bestreden met een geïntegreerde aanpak.
Actieplan Rijksbrede Aanpak Loverboyproblematiek
Die geïntegreerde aanpak kenmerkt ook het actieplan ‘Rijksbrede Aanpak Loverboyproblematiek 2011 - 2014’, dat eind 2011 door minister Opstelten naar de Tweede Kamer is gestuurd. Dat plan bevat maatregelen om de loverboyproblematiek aan te pakken. “Het gaat om het voorkomen van problemen, het vervolgen van loverboys en om de bescherming en opvang van slachtoffers. Kortom, het gaat hier om een totaalaanpak van de loverboyproblematiek”, zei Opstelten in een toelichting op het actieplan.
Aanpak loverboys speerpunt kabinet
Een loverboy is een mensenhandelaar die zijn slachtoffers de prostitutie in dwingt en uitbuit door ze in te palmen, te verleiden en door ze een liefdesrelatie voor te spiegelen. Mensenhandel is een ernstige vorm van criminaliteit, en de aanpak ervan is één van de speerpunten van het kabinet. In 2011 heeft minister Opstelten daarom bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend dat de maximumstraf voor mensenhandel verhoogt van 8 naar 12 jaar, oplopend tot maximaal 30 jaar.