Investeren in seksuele gezondheid werkt en biedt kansen voor bedrijven
Nederland wordt internationaal erkend en gewaardeerd om zijn inzet voor gezondheid rond seksualiteit, zwangerschap en geboorte. Daarom is dit thema eerder al in overleg met de Kamer tot een van de vier speerpunten van internationale samenwerking gemaakt. Vandaag stuurde staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken daarover een brief aan de Tweede Kamer en bezocht hij het bedrijf MSD in Oss dat wereldwijd actief is met anticonceptie en gezinsplanning.
Knapen kreeg bij MSD onder meer een rondleiding door een clean room waar voorbehoedsmiddelen worden geproduceerd. In ontwikkelingslanden ligt volgens de staatssecretaris een enorme groeimarkt op het gebied van seksuele gezondheid. ‘In Jemen, waar ik onlangs was, is het door MSD gemaakte anticonceptiestaafje Implanon de meest gewilde geboortebeperking. Investeren in betere toegang en lagere prijzen blijft echter cruciaal. Het Implanon Access Initiative is hier een voorbeeld van. Zo geef je vrouwen regie over hun leven, draag je bij aan ontwikkeling, en bied je bovendien kansen aan bedrijven.’
De cijfers laten zien dat investeren in seksuele gezondheid werkt. In 1990 stierven 546.000 vrouwen ten gevolge van zwangerschap en bevalling. Nu zijn het er jaarlijks 188.000 minder, onder meer doordat steeds meer vrouwen bevallen onder professionele begeleiding. In de landen die het zwaarst door aids zijn getroffen is het aantal nieuwe infecties met meer dan een kwart teruggebracht. Zeven op de tien ongewenste zwangerschappen en bijna even zoveel abortussen worden voorkomen wanneer vrouwen die voorbehoedsmiddelen willen gebruiken, dat ook kunnen.
Helaas is het nog altijd zo dat taboes rond seksualiteit preventieprogramma’s belemmeren, maar juist Nederland kan, gebaseerd op het succes van een open en pragmatische aanpak in eigen land, helpen die taboes te doorbreken. Investeren in anticonceptie is zeer kosteneffectief: in Ethiopië bleek dat elke euro geïnvesteerd in gezinsplanning minstens twee keer zoveel oplevert aan besparingen op zaken als onderwijs en gezondheidszorg. Je krijgt kleinere, gezondere en beter opgeleide gezinnen die maximaal bijdragen aan productiviteit en duurzame economische groei.
Het budget dat het kabinet uittrekt voor seksuele gezondheid in ontwikkelingslanden lag in 2011 op bijna 400 miljoen euro. Tegelijk met een vermindering van uitgaven op diverse andere terreinen was het voornemen om het budget voor dit speerpunt licht te laten stijgen in de komende jaren. De focus ligt daarbij op meer kennis en keuzevrijheid van jongeren over hun seksualiteit; het betrekken van bedrijfsleven via publiek-private partnerschappen; verbeterde toegang tot voorbehoedsmiddelen en medicijnen; betere gezondheidszorg rond zwangerschap en bevalling inclusief veilige abortus; en meer respect voor de rechten van kwetsbare groepen als meisjes, sekswerkers en homoseksuelen.