Minister Schippers reikt Koninklijke Onderscheidingen uit
‘Wat deze bijzondere mensen gemeen hebben, is dat zij zich allemaal hebben ingezet om het leven voor anderen makkelijker te maken, beter, of leuker. Met persoonlijke inzet, tijd, energie, met geld. En die mensen en hun initiatieven hebben we hard nodig om de zorg en het welzijn te verbeteren -en betaalbaar te houden. Juist daarom vind ik het een eer om vandaag een paar mensen in het zonnetje te mogen zetten’. Dat zei Edith Schippers voordat ze –namens hare majesteit- de heer Detiger uit Wassenaar en mevrouw Heijbroek uit Laren benoemde tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Toespraak van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers, bij de algemene gelegenheid op 27 april 2012, te Den Haag.
Beste mensen,
Welkom op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Enkele van u dachten vanmorgen dat ze iets heel anders zouden gaan doen. Maar met welke smoes ze u hier vandaag naar toe hebben gelokt, u bent in ieder geval in bijzonder gezelschap. Want we zijn hier vandaag omdat mensen zich op ‘uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de samenleving’ zoals dat zo mooi heet.
Mensen van onbesproken gedrag. Althans dat is één van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een Koninklijke onderscheiding – een lintje. En mocht u het nog niet in de gaten hebben, dat is waarom we hier vandaag bijeen zijn.
Wat deze bijzondere mensen gemeen hebben, is dat zij zich allemaal hebben ingezet om het leven voor anderen makkelijker te maken, beter, of leuker. Met persoonlijke inzet, tijd, energie, met geld. Of een mix daarvan. Hoe dan ook hun inzet en bevlogenheid heeft niet alleen veel betekend voor de mensen die het direct raakte. Ook de samenleving heeft er de vruchten van geplukt en wat ik zo mooi vindt: ook de gezondheidszorg.
En die mensen en hun initiatieven hebben we hard nodig om de zorg en het welzijn te verbeteren -en betaalbaar te houden. Samen kunnen we veel bereiken. Juist daarom vind ik het een eer om vandaag een paar mensen in het zonnetje te mogen zetten. Mensen die denken in kansen in plaats van problemen. Mensen die goede ideeën hebben of die anderen helpen van goede ideeën werkelijkheid te maken. Professioneel in hun werk, vaak ook onbezoldigd. Maar zeker niet onopgemerkt.
De persoon die ik als eerste naar voren mag roepen, boekt zakelijk veel succes. Hij is mede-oprichter van Vitol, een bedrijf in de range met Shell en Unilever als het gaat om ruwe olie. Hij laat de samenleving én de gezondheidszorg delen in dat succes.
Meneer Detiger, uit Wassenaar, komt u naar voren?
Ik vroeg mijn medewerkers: ‘vertel eens wat over die meneer Detiger’.
‘Hij zit in de ruwe olie’, zeiden ze. ‘Wat heeft olie nu met zorg te maken?’ vroeg ik hun verbaasd. Maar ging de schets verder: Hij is energiek, positief, geïnteresseerd, denkt in kansen, weet de stemming met humor om te zetten en denkt over grenzen heen. Hij verandert dingen, en kan iets teweeg brengen. Heb je een probleem dan zegt hij niet ‘goh wat vervelend’. Hij vraagt: ‘kan ik helpen?’ Of het nou Gorbatsjov is, de Dalai Lama of een ziekenhuis in De Haag. Hoe kan ik helpen? Dat is zijn leidraad.
Zo kreeg de afdeling Cardiologie van het Bronovo ziekenhuis een mobiel echo-apparaat voor spoed echo’s. Ze kunnen daardoor bij ernstig zieke patiënten op de IC en de Hartbewaking snel een diagnose stellen. En dat kunnen ze de komende jaren blijven doen. Het personeel kan bovendien via de door u opgerichte Stichting Elevatie-fonds opleidingen volgen, de kunde vergroten en het werkplezier.
U stond aan de wieg van Diabeter, gespecialiseerde centra voor kinderen met diabetes in Rotterdam, Deventer en in Veldhoven. Daar hebben nu ruim 1000 kinderen enorme baat bij. Ik heb toevallig een aantal van die kinderen gesproken. En zij kunnen ondanks de aandoening ook weer wat meer kind zijn in plaats van patiënt. Het Sophia Kinderziekenhuis kon zich mede door uw stichting Child Health and Wellbeing Fund specialiseren in de behandeling van kinderdiabetes.
Van tandheelkundige zorg in Kenia tot gehandicapte kinderen en kankerpatiënten in ons land. Als mensen u weten te raken – en dat is vrij snel, heb ik begrepen- zorgt u dat goede ideeën haalbaar worden.
Iemand die denkt in kansen, anderen enthousiast maakt en verbindingen legt. Iemand die heel erg betrokken is bij het verbeteren van de gezondheidszorg voor mensen in ons land en in andere landen. Daarom meneer Detiger heeft het hare majesteit behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Met veel plezier speld ik u de bijbehorende versierselen op.
Beste mensen,
de volgende persoon die ik naar voren mag roepen is dan wel een Gooise vrouw, maar ze lijkt niet op de Gooise vrouwen die we van tv kennen. Eén rondje yoga met vriendinnen of één middagje tuinieren vindt ze na haar pensionering nog wel ok, maar lang stilzitten met een kop muntthee doet ze eigenlijk niet. Haar profiel op Linkedin blijft ze vullen met activiteiten. En gelukkig maar, want zij heeft een duidelijk stempel op onze gezondheidszorg gedrukt en doet dat dus nog steeds. Mevrouw Heijbroek uit mijn buurgemeente Laren, het gaat over u. Komt u naar voren?
‘Niet kletsen maar poetsen’ dat is de typering die ik over u hoor. En ik begreep dat u als ambtenaar ooit met die instelling eigenhandig om de ambtelijke lijn heen één van mijn voorgangers adviseerde. Dat was toen nog de minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne en samen paste u een wetsvoorstel naar eigen inzicht aan. Ik ben wel benieuwd wat voor wetsvoorstel dat was.
Dat pragmatisme en uw interesse in de gezondheidszorg heeft mooie dingen opgeleverd. Het idee van een hospice bijvoorbeeld tijdens uw werk als secretaris van de stichting terminale thuiszorg Amsterdam. Een huiselijke plek creëren waar mensen waardig kunnen sterven onder begeleiding van medisch personeel. In de jaren 70 en 80 was dat idee zijn tijd ver vooruit. Maar het is er later toch gekomen.
Net als het Integraal Kankercentrum Amsterdam. Iets opbouwen vanuit het niets, naar een goed werkend kankercentrum. Onder andere door uw drive en manier van werken kreeg u het voor elkaar om topspecialisten van drie academische ziekenhuizen te laten samenwerken. En iedereen weet wat voor huzarenstukje dat is!
Inmiddels is het Integraal Kankercentrum Amsterdam uitgegroeid tot het Integraal Kankercentrum Nederland en nog steeds een plek waar zorgverleners kennis en advies kunnen krijgen over individuele patiëntenzorg. Een prachtige ontwikkeling. En wie je ook vraagt, u wordt veelvuldig geprezen om uw kennis van de sector. Die kennis maakt u tot een goed geïnformeerde bestuurder.
Iemand die de patiënt zelf nooit uit het oog verliest ondanks dat u professioneel geen direct contact met patiënten heeft. Maar dat u geen arts bent, bleek wel toen u de kinkhoest van uw zoon niet in de gaten had. Daarom worden er bij u thuis nog steeds grapjes gemaakt over uw medische kennis, heb ik gehoord. Gelukkig is het met uw zoon Daan helemaal goed gekomen.
Elk talent moet benut worden en dat stimuleert u ook in uw medewerkers. Eigenlijk in iedereen om u heen. Ook nu nog bij MS research waar u ook weer een sturende rol op zich heeft genomen. Of bij de stichting Viore, een dagcentrum voor nazorg voor oncologische patiënten in de Gooi-en Vechtstreek. U stond aan de wieg van deze stichting bijvoorbeeld met het werven van fondsen en u bent nog steeds betrokken als voorzitter van de Raad van Toezicht.
Ik noem nog de Benjamin Foundation for Disabled Children en zo kan ik nog wel even doorgaan. De gezondheidszorg is ieder geval de rode draad in uw leven. En met alles wat u heeft gedaan mevrouw Heijbroek, kan ik nu met veel plezier zeggen dat het hare majesteit heeft behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Met veel plezier speld ik u de bijbehorende versierselen op.