FIOD spoort weer namaak goederen op
Deze week heeft de FIOD onder leiding van het Functioneel Parket bij een opslagbedrijf in het westelijk havengebied in Amsterdam een grote partij namaak goederen in beslaggenomen.
Bij deze opslag was een ruimte ingericht als winkel, waar de namaakgoederen uitgestald lagen. In deze winkel hadden de klanten keus uit verschillende goederen zoals parfum, kleding en horloges. In de opslag lag een voorraad van ruim 100 kubieke meter aan namaakgoederen.
De FIOD denkt met deze ontdekking een grote slag te hebben toegebracht aan een criminele organisatie. Het vermoeden bestaat dat een grote partij namaakgoederen van de markt is gehaald die bestemd was om tijdens Koninginnedag op vrijmarkten verkocht te worden. De goederen zijn inmiddels vernietigd.
Ernstige economische gevolgen
Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten in het algemeen en namaak en piraterij in het bijzonder zijn uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies, dat ernstige economische en sociale gevolgen heeft. Het is aannemelijk dat het bij namaakgoederen in Europa om honderden miljoenen, zo niet miljarden euro’s gaat. Het verstoort de goede werking van de (interne) markt en brengt de consumentenbescherming in het gedrang; met name op het gebied van volksgezondheid en openbare veiligheid. In 2010 zijn door de Nederlandse Douane op grond van de zogenaamde Anti-Piraterijverordening in totaal meer dan 6 miljoen artikelen aan de Nederlandse buitengrenzen tegengehouden.