Persconferentie na ministerraad 20 april 2012
De volledige persconferentie van de ministerraad is te zien op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid.
INLEIDEND STATEMENT
Goedemiddag, om te beginnen vandaag in de ministerraad hebben we teruggekeken op het staatsbezoek van president Gül van Turkije. Dat was een succesvol staatsbezoek. We hebben uitvoerig gesproken over de politieke situatie in de regio. De kwestie van Syrië waar Turkije probeert een actieve rol te spelen. De verhoudingen tussen Turkije en Israël en uiteraard heel uitgebreid stilgestaan bij de bilaterale handelsrelaties. Die handel is de afgelopen 10 jaar enorm toegenomen. Dus Turkije is voor Nederland een belangrijk handelsland en inmiddels ook voor de grote groep Nederlanders die met vakantie gaan naar het buitenland een van de belangrijkste vakantiebestemmingen. Juist ook vanwege die handelsrelaties komen er een aantal missies aan. Een handelsmissie van Maxime Verhagen naar Turkije in mei. Ik zal zelf ook in het kader van de 400-jarige betrekkingen later dit jaar naar Turkije gaan met een handelsmissie en de Koningin gaat medio juni op een officieel bezoek naar Turkije. Dus dat komt er allemaal aan. Dus het wordt echt groot gevierd en dat is ook belangrijk. Het is een belangrijke relatie.
Dan, we hebben vandaag enkele stukken behandeld in de ministerraad die de voorbereiding vormen op Verantwoordingsdag. Dat komt er weer aan in mei. De gehaktdag zoals dat heet, de derde woensdag. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, we hebben vastgesteld dat we op koers liggen met het realiseren van een bezuinigingsprogramma van 18 miljard zoals we dat hebben afgesproken in 2010 bij de start van het kabinet en we kunnen op dit moment vaststellen dat alle ingeboekte besparingen voor het jaar 2011 zijn gerealiseerd.
We liggen verder ook op koers voor wat betreft een heel groot veranderingsprogramma wat aan de gang is in de sociale zekerheid, de zogenaamde Wet Werken naar Vermogen. Er is deze week door staatssecretaris De Krom, ik meen, 29 uur in de Kamer over gedebatteerd. Hij heeft steun gekregen in de Kamer voor dit belangrijke wetsvoorstel wat een grote hervorming biedt aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Het betreft dan al die mensen die afhankelijk zijn van uitkeringen in de sfeer van de bijstand, de Wajong, de WSW en het is erop gericht om mensen die echt zijn aangewezen op een uitkering van een fatsoenlijke uitkering te voorzien, maar tegelijkertijd die grote groep mensen die wel aan de slag zou kunnen gaan op weg naar de baan ook te voorzien van een fatsoenlijke uitkering, maar er ook alles aan te doen om mensen niet aan de kant te laten staan als dat niet nodig is en tegelijkertijd ook de sociale werkvoorziening veel meer in te richten zoals die ook in andere landen is ingericht. Een belangrijke regeling voor mensen die anders aan de kant zouden staan, maar op dit moment in Nederland zo vormgegeven dat er wel heel veel mensen van afhankelijk zijn geworden en die willen we dus ook moderniseren. Dat betekent dat uiteindelijk steeds meer mensen bij een reguliere werkgever aan de slag kunnen.
Een van de kernpunten van het regeer- en gedoogakkoord is dat wij streven naar een kleine, krachtige overheid. Daar hebben we natuurlijk allerlei stappen al voor gezet. Het samenvoegen van ministeries. U weet dat in de komende jaren drie grote gebouwen leeg komen te staan in Den Haag, dat 40% van de werkplekken in Den Haag zullen vervallen. Dus het wordt ook heel zichtbaar. We zijn ook bezig met afslanking bij de uitvoeringsorganisaties en in dat kader hebben wij vandaag ook een aantal nadere besluiten genomen die te maken hebben met de verdere afslanking van het UWV, maar ook het afschaffen van de Raad voor Werk en Inkomen, de RWI.
Verder hebben we vandaag gesproken over het wetsvoorstel om de kinderbijslag in de periode 2013-2014 om die twee keer te indexeren in plaats van vier keer. Dat is weer een maatregel die bedoeld is om de kosten van die regeling te beheersen en we hebben ingestemd met een aanpassing van de Ziektewet. Dat is er op gericht dat mensen met een tijdelijk dienstverband en uitzendkrachten die op dit moment als je naar de cijfers kijkt een hoger verzuim hebben dan anderen, dan mensen met een vast dienstverband en dat ze ook vaker arbeidsongeschikt raken, om die balans te herstellen en ervoor te zorgen dat wat nu lukt bij de mensen met een vast dienstverband ook lukt bij mensen met een tijdelijk dienstverband c.q. bij de uitzendkrachten. We gaan werkgevers stimuleren om zieke werknemers met een tijdelijk dienstverband te reïntegreren en ook worden de werknemers geprikkeld om eerder aan de slag te gaan. Aansluitend op deze persconferentie zal Henk Kamp, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een persconferentie geven waarin hij dit belangrijke wetsvoorstel wat in feite een belangrijk sluitstuk vormt van het hele AO-complex, het Arbeidsongeschiktheidscomplex, waar natuurlijk een aantal jaar geleden in het tweede kabinet-Balkenende de eerste grote stappen voor zijn gezet om dat nu ook helemaal af te ronden.