Schultz opent vijfde Internationale Architectuur Biënnale
Vanmiddag heeft Minister Schultz in Rotterdam de vijfde internationale Architectuur Biënnale geopend. Het onderwerp van deze Biennale ‘Making City’ spoort bestuurders, beleidsmakers, politici, marktpartijen, ontwerpers en burgers mee te denken over de vraag: Hoe maak je een stad? De Internationale Architectuur Biënnale toont gebieden uit de hele wereld, waaronder Rotterdam, São Paulo en Istanbul. Allemaal met hun eigen vraagstukken en vernieuwende oplossingen. De Minister bezocht de hoofdtentoonstelling in het Nederlands Architectuurinstituut.
Schultz: 'Steden en stedelijke gebieden blijven steeds maar groeien. We moeten ons voortdurend blijven afvragen hoe we landen en steden inrichten. Alle grote maatschappelijke vraagstukken van de komende decennia hebben uiteindelijk ruimtelijke consequenties. Hoe daarmee om te gaan is een uitdaging die we samen moeten oppakken. Die allianties worden hier geboren'.
Atelier Making Projects
Een van de onderdelen van de Biennale is het Atelier Making Projects. Dit atelier is door de Biënnale en het ministerie samen opgezet en deed een jaar lang ontwerpend onderzoek bij zeven nationale projecten. Het hielp de overheid om haar nieuwe rol in ruimtelijke ordening te testen. Het Rijk streeft in de alliantie met de IABR naar excellentie in de eigen projecten waar ze met talloze andere partijen aan werkt.
De zeven nationale projecten zijn omvangrijk, langlopend en complex: Zuidas, Almere, Rotterdam-Zuid, Rijn Maas Delta, Groenblauwe Delta, Knooppunten en de Olympische Hoofdstructuur. Projecten waarbij ontwerp vaak op de achtergrond is geraakt ten faveure van het langdurige proces richting uitvoering. Met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam als aanleiding heeft het Atelier Making Project het mogelijk gemaakt om met jonge en gerenommeerde deskundigen in het hart van de organisatie, vragen op te werpen en met voorstellen en ontwerpen te komen die de projecten versterken. Binnen Atelier Making Projects werden voor ieder van de zeven projecten ontwerpstudies verricht door vijftien ontwerpbureaus en drie ontwerpopleidingen. Het is een manier van werken die binnen het Rijk in de toekomst vaker zal worden ingezet.
Schultz:‘De zeven projecten uit het Atelier Making Projects laten zien dat er in Nederland echt iets veranderd is in de inrichting van het land. Een mooi voorbeeld hiervan is de Amsterdamse Zuidas. We vormen nieuwe allianties en durven gebaande paden los te laten.’
De 7 projecten nader uitgewerkt:
Zuidas: verbinden van lange termijn ambities met huidige realiteit. Drie vermaarde internationale ontwerpopleidingen zijn in discussie gegaan met stakeholders en experts om de strategie van de Zuidas - het verbinden van de lange termijn ambities met het nu om door te groeien naar a mature and living piece of city - te bevestigen, verrijken en erop te reflecteren.
Almere: ontwerp voor deregulering. Met Almere is de strategie van deregulering verder verkend en getoond voor de economische ontwikkeling van de stad en provincie en de groei van inwoners in het stadsdeel Oosterwold: op welke manier kan Almere zich met minder regels en met meer vrijheid voor de markt ontwikkelen tot een volwaardige stad.
Rotterdam Zuid: lokale bereikbaarheidsinitiatieven voor verbinding bewoners - onderwijs - werk. Voor Rotterdam Zuid is, in de context van de samenwerking tussen stad en rijk, een voorstel gedaan om Zuid als zelfstandige ‘stad’ te versterken door lokale initiatieven op gebied van bereikbaarheid een platform te geven en te verbinden.
Rijn Maas Delta: koppeling ruimtelijke ontwikkeling en toekomstige waterveiligheid. In het kader van het Deltaprogramma is verkend of in de Rijn Maas Delta vanut de de ruimtelijke ontwikkeling in het gebied de huidige strategie voor het watermanagement in de toekomst kansen biedt en houdbaar is.
Groenblauwe Delta: verleiden van nieuwe actoren. Voor de ‘Groenblauwe Delta’, het landschap tussen en rond de grote steden in het westen van Nederland, worden nieuwe actoren verleid om dit landschap te beschermen en te ontwikkelen als economische meerwaarde voor de stad.
Knooppunten: doorstroming netwerk en kansen voor stedelijke ontwikkeling. In voorbereiding op een nationale strategie wordt verkend hoe de ontwikkeling van Knooppunten de doorstroming op een in Nederland intensief gebruikt netwerk van infrastructuur te garanderen en kansen voor de ontwikkeling van de stad te benutten.
Olympische Spelen 2028: vizier naar buiten. In de voorbereiding voor een mogelijk bid voor de Olympische Spelen 2028 wordt het vizier naar buiten geopend om te zien hoe andere Olympische Steden zich voorbereiden op een bid: in een vergelijking met onze toekomstige concurrenten wordt onderzocht op welke manier de investeringen in infrastructuur en accommodaties aangewend kunnen worden om nieuwe kansen te scheppen voor de stedelijke ontwikkeling van Nederland.