Beveiligingsteam voedseltransport afgelost
In de Keniaanse havenstad Mombassa is vandaag het eerste Autonomous Vessel Protection Detachment afgelost. Dit zwaarbewapende beveiligingsteam van het Korps Mariniers beschermde de afgelopen 3 maanden een voedseltransportschip van het World Food Program tegen piraten.
Aan boord van de Caroline Scan, dat heen en weer voer tussen Mombassa en verschillende Somalische havens, trof het team de nodigde preventieve maatregelen. Zo richtten de mariniers wachtposten in, waardoor er altijd 360 graden zicht was en spanden ze prikkeldraad om piraten te belemmeren aan boord te gaan. Aan dek hing een spandoek als waarschuwing aan eventuele kapers: Armed Security by Dutch Marines.
Onopvallend
Waar de beveiliging op zee duidelijk zichtbaar moet zijn om zeerovers af te schrikken, is dat in de Somalische havens precies andersom. "In Mogadishu wordt nog dagelijks gevochten", legt de teamcommandant uit. "Om geen aandacht te trekken, beveiligen we bij het afleveren van hulpgoederen zo onopvallend mogelijk."
Noodlijdend
Door de hongersnood in Somalië nam eind vorig jaar de behoefte aan noodhulp aanzienlijk toe. Het aantal hulptransporten naar het noodlijdende land verdrievoudigde. De Europese Unie stemde in december in met inzet van zelfstandige militaire beveiligingsteams aan boord van zogenoemde WFP-schepen. De marineschepen die de transporten aanvankelijk begeleidden, konden daardoor hun eigenlijke taken voor de antipiraterij-missie Atalanta weer oppakken.
Geslaagd
Nederland bood als eerste in Europa een Autonomous Vessel Protection Detachment aan. Het team, bestaande uit mariniers, een arts en een verpleegkundige, ging op 21 januari aan boord van de Caroline Scan. "We kijken terug op een geslaagde missie en hopen dat het voor het nieuwe team net zo'n goede tijd wordt."