Start vernieuwde website Studiekeuze123
De veel geraadpleegde website 'Studiekeuze123' kreeg zes jaar na de start een ingrijpende update, en is nu weer helemaal aangepast aan de eisen van deze tijd. Staatssecretaris Zijlstra sprak t.g.v. de relaunch een groep middelbare scholieren/schoolkrantredacteuren uit het eindexamenjaar toe. Na zijn speech beantwoordde hij vragen uit de zaal.
• Laat ik beginnen met een vraag. Wie van jullie heeft al een studiekeuze gemaakt; steek je hand eens op? (…) Wie twijfelt nog? (…) Wie heeft nog geen idee? (…) Nou, jullie zijn er nog niet allemaal uit. Hoeft ook niet, jullie hebben nog even. Maar straks moet je toch een keer de knoop doorhakken.
• Een goede studiekeuze begint in de eerste plaats bij jezelf. Wat vind je leuk, waar ben je goed in, welke talenten zou je verder willen ontwikkelen? Wat voor soort werk wil je hebben? Wil je vooral heel veel geld verdienen, of vind je dat niet zo belangrijk? Ben je een teamspeler, iemand die graag met heel veel verschillende mensen omgaat, of werk je liever in je eentje, of in een klein team?
• Als je lijstjes maakt van je sterke en je zwakke punten, van wat je per se wil en wat je absoluut niet ziet zitten, dan ben je al een eind verder. Dan kun je al gauw gericht op zoek gaan naar een studie die bij jouw persoonlijke profiel en bij je ambities past.
• Praat erover met je ouders, vrienden, met leraren en de decaan, ga naar de Open Dagen van universiteiten en hogescholen. En als je al een studie op het oog hebt, ga dan tijdens zo’n open dag praten met studenten die deze opleiding volgen. Dan hoor je uit eerste hand wat de studie leuk maakt, maar ook wat er lastig aan is.
• Onderschat het niet: de helft van de studenten die hun studie in het eerste jaar al afbreken, zegt dat dit te wijten is aan een verkeerde studiekeuze. Dan is er nog geen man overboord, maar je verliest toch een jaar. En als je het volgende collegejaar met een nieuwe studie begint, dan is je uitloopjaar al verbruikt. Zo’n keuze heeft dus behoorlijk wat consequenties. Het is dan ook verstandig om niet over een nacht ijs te gaan.
• Ook het ministerie van Onderwijs helpt je graag een handje. Bijvoorbeeld met de website Studiekeuze123, die al sinds 2006 ‘in de lucht is’. In internetland is dat een eeuwigheid, en daarom werd het hoog tijd om deze site te updaten. Die is nu een stuk overzichtelijker geworden en uitgebreid met nog veel meer informatie over open dagen, studiekeuzetests, arbeidsmarktperspectieven… Ik denk dat het een hele verbetering is. Maar kijk en oordeel zelf, en schrijf erover in de schoolkrant! En heb je zelf nog suggesties of verbeterpunten, dan vind je op de site een mailadres waar je met je ideeën heen kunt.
• Heel veel succes met jullie studiekeuze, en straks met de studie zelf! Ik blijf nu nog even om vragen van jullie te beantwoorden, en daarvoor geef ik het woord aan Tom Dousma, directeur van Studiekeuze123.nl Maar eerst wil ik hem en zijn medewerkers natuurlijk hartelijk bedanken voor al het werk dat er in de vernieuwde site is gestoken! Een applaus voor de mensen van Studiekeuze123!