Knapen en directeur-generaal IPPF praten over taboe op seks
Het taboe op seksualiteit van jongeren en hun recht op de informatie en zorg die nodig is om te voorkomen dat ze in de problemen komen. Dat onderwerp stond donderdag centraal in het gesprek dat staatssecretaris Ben Knapen had met Tewodros Melesse, de directeur-generaal van de International Planned Parenthood Federation (IPPF).
Wereldwijd worden jaarlijks zestien miljoen meisjes tussen de 15 en 19 jaar zwanger, vaak ongewenst. Complicaties rond zwangerschap en bevalling zijn doodsoorzaak nummer één voor meisjes in die leeftijdsgroep.
Knapen heeft seksuele en reproductieve gezondheid en rechten tot een van de vier speerpunten van het ontwikkelingsbeleid gemaakt. Zorgen dat jongeren verantwoorde en gezonde keuzes over seksualiteit kunnen maken is van groot belang voor de jongeren zelf én voor duurzame ontwikkeling en stabiliteit. Knapen sprak zijn zorg uit over de grote groepen werkloze, half-opgeleide jongeren in Afrikaanse steden die hij ziet op zijn reizen. ‘Hen moeten we zien te bereiken door middel van innovatieve benaderingen waarin werkgelegenheid en seksuele gezondheid samenkomen’, zei hij. Het betekent ook dat het taboe op seksualiteit van jongeren geslecht moet worden. ‘Het lage percentage tienerzwangerschappen in Nederland is vooral te danken aan de goede voorlichting en de openheid waarmee we hier over seksualiteit van jongeren praten’, zei de staatssecretaris.
IPPF is net als Nederland voorvechter van toegang van jongeren tot goede dienstverlening en seksuele voorlichting. Nederland steunt IPPF’s ‘Choices for Youth’ programma sinds 2011, met een bijdrage van 12,5 miljoen euro voor vijf jaar. IPPF bereikt meer dan 12 miljoen jongeren en zwangere meisjes. Ze krijgen onder meer voorlichting, advies, gynaecologische zorg, moeder- en kindzorg, Hiv-gerelateerde zorg, behandeling van soa’s, family planning, contraceptie en abortus-gerelateerde dienstverlening.
De heer Melesse bezocht ook de Vaste Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Daarnaast nam hij als panellid deel aan een paneldiscussie met maatschappelijke organisaties over duurzame ontwikkeling, gender, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en de internationale agenda voor ontwikkelingssamenwerking.