Toespraak Ondertekening Innovatiecontracten
Speech van minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, bij de ondertekening van de Innovatiecontracten, op 2 april 2012 in Den Haag.
Alleen het gesproken woord geldt
Beste mensen, collega’s,
De economie mag dan wel in zwaar weer verkeren, het wordt toch een beetje lente in de topsectoren.
Dankzij u. De topteams, de kennisinstellingen, de EL&I’ers, en niet te vergeten de medewerkers van andere ministeries en regionale overheden. Samen heeft u met keihard werken ambitieuze plannen opgesteld.
Vandaag markeren we de overgang van plannen naar doen. Door het overkoepelende Kennis en Innovatiecontract te ondertekenen. Samen nemen wij ons voor om 2,8 miljard te investeren in onderzoek en innovatie. Onderzoek waarmee we onze maatschappij en onze economie sterker maken.
Neem het onderzoek naar de inzet van ICT zodat auto’s elkaar kunnen waarschuwen voor gladheid of ongelukken. Daarmee maak je autorijden veiliger en ga je filevorming tegen.
Of neem het onderzoek naar beter gebruik van medische beeldsystemen om bijvoorbeeld kanker of bloedpropjes nauwkeuriger op te sporen.
Neem ook het onderzoek in de tuinbouw naar een app voor de smartphone. Bij iets als een EHEC-crisis kan je dan direct informatie krijgen over gezondheidsrisico’s van het product dat je wil kopen.
Allemaal voorbeelden van onderzoek dat economie en maatschappij een boost geeft. Het maakt bedrijven innovatiever en sterker en concurrerender. Het brengt mensen werk en welvaart, gemak en gezondheid, veiligheid en welzijn, schonere lucht en een fijner leven...
Deze Innovatiecontracten gaan om veel meer dan winst voor werkgevers en werk voor wetenschappers. Deze Innovatiecontracten weerspiegelen welke maatschappij wij willen voor onze ouderen, onze kinderen en onszelf.
Beste mensen,
We zullen nog hobbels en hindernissen tegenkomen. Hoe versterken we de brug tussen kennis en innovatie enerzijds, en onderwijs en arbeidsmarkt anderzijds? Hoe maken we de internationalisering-offensieven effectief?
De boegbeelden en ik gaan binnenkort naar Brussel. We willen de Nederlandse deelname aan de Europese onderzoeksprogramma’s en Horizon 2020 vergroten. AgentschapNL helpt daar ook bij.
Het zijn economisch zware tijden, dat hoef ik u niet te vertellen. De meesten van u hadden ook op méér geld gehoopt, in weerwil van de financiële grenzen. Toch hebben we al heel wat hobbels genomen. Kom in deze tijden maar eens om bijna drie miljard euro. Waarvan ruwweg de helft van het bedrijfsleven komt. Het kabinet wil dat bedrijven méér investeren in R&D. U bewijst dat het kan. Dank daarvoor!
Er zijn ook hobbels genomen bij NWO, KNAW, en TO2 en de universiteiten. Voor sommigen was het wennen -- ondernemers en onderzoekers die samen onderzoeksvragen formuleren. Maar u heeft zich daar met overgave voor ingezet. Want, zoals Lubbert Dijkhuizen van NWO onlangs zei: “Het topsectorenbeleid biedt hele mooie kansen om hele mooie wetenschap te doen.” Alle sectoren benadrukken het belang van fundamenteel onderzoek. Er blijft ruimte voor ongebonden onderzoek. De wetenschappelijke integriteit is gewaarborgd. Ik vind het ook mooi dat Tini Hooymans vandaag tekent voor de federatie TO2, namens TNO, DLO, ECN, NLR, Deltares en Marin. Dat geeft aan dat uw samenwerking menens is!
Ook voor het MKB zijn hobbels genomen. Het MKB komt in de plannen volop aan bod. Het kan makkelijker meedoen met de Topconsortia voor Kennis en Innovatie dankzij het MKB-loket en de TKI-toeslag. En het heeft beter toegang tot kapitaal voor innovatie dankzij het Innovatiefonds MKB+, de WBSO en de RDA. Hans Biesheuvel is nu zelfs zo enthousiast dat hij zich zorgen maakt over zijn geloofwaardigheid bij zijn eigen achterban! :-) Hans, ik zou zeggen: geen zorgen, want jij bent een fantastische ambassadeur voor het MKB en voor het topsectorenbeleid, maar ook een pittige onderhandelaar!
Wij ondertekenen straks een verklaring. Daarin spreken wij af dat we samen het land in trekken om te zorgen dat het MKB ook daadwerkelijk de kansen grijpt die de innovatiecontracten en het topsectorenbeleid bieden. En om van het MKB te horen wat nog beter kan!
Ten slotte, dankzij de toezeggingen van bedrijven, kennisinstellingen en regio’s blijven parels in onderzoeksland behouden. Zoals hightech-pionier Holst. En Wetsus, een topper in watertechnologie.
De kabinetsdoelstelling van 500 miljoen euro voor de Topconsortia voor Kennis en Innovatie is hiermee binnen handbereik. Ik zie de TKI’s als het kloppend hart van de privaatpublieke samenwerking in de topsectoren. Kortom, dit zijn Innovatiecontracten waarin alle partijen zich kunnen herkennen.
Beste mensen,
Doorgaan met de Innovatiecontracten is juist nu van belang. Nederland heeft uw inzet nodig. Het onderzoek waar u voor tekent, is goed voor economie en maatschappij. Het levert groei en banen op. Oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Een nieuw elan. De ondertekening vandaag is geen eindpunt, wel een nieuwe mijlpaal. Nu gaan we van plannen naar doen.
Vanuit de overheid zullen de ministers van Defensie en ikzelf tekenen. Dat geeft het belang aan dat wij als overheid hechten aan innovatie en onderzoek ten behoeve van nieuwe producten. Dat geldt ook voor een sector als defensie waar tal van vernieuwingen leiden tot betrokkenheid van de Nederlandse industrie.
Wij gaan er alles aan doen om ons deel van de afspraken na te komen. En vertrouw ik erop dat ook u uw afspraken nakomt. Ik roep u allen op: houd deze energie en deze dynamiek vast! En laten we met verenigde krachten aan de slag gaan.