Meer monumenteigenaren profiteren van subsidieregeling

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met een brief aan de Tweede Kamer over vernieuwing van het subsidiestelsel voor monumenten. Subsidieregelingen voor rijksmonumenten worden hervormd waardoor meer eigenaren hiervan kunnen profiteren.

De onderhoudssubsidie voor rijksmonumenteneigenaren is populair: in 2011 moest 80% van de aanvragen worden afgewezen. Uit onderzoek blijkt dat ook de komende jaren het beschikbare budget (€48,5 miljoen per jaar) ontoereikend is om in de vraag te voorzien. Daarom worden per 2013 een aantal fundamentele wijzigingen doorgevoerd om de regeling te vereenvoudigen en meer eigenaren te laten profiteren.

Zo wordt er niet meer geloot en heeft de eigenaar meer tijd om de aanvraag in te dienen. Werelderfgoed en professionele behoudsorganisaties krijgen voorrang. Monumenten in slechte technische staat kunnen ook een onderhoudssubsidie krijgen. Daartoe wordt het maximale subsidiepercentage verlaagd naar 50% en moet de eigenaar de helft zelf gaan betalen.

Een groot deel van het budget wordt besteed aan het onderhoud van kerken. Het beleid is en blijft om beeldbepalende kerken in stand te houden. Kerkbesturen worden gevraagd om aan te tonen dat er geregeld gebruik van de kerk wordt gemaakt, religieus of niet-religieus. Dat leidt ertoe dat kerken met een functie meer kans krijgen op subsidie.