Maatschappelijke kosten en baten van Intelligente Netten
De aanleg van intelligente elektriciteitsnetten – ook wel smart grids genoemd – levert een positieve bijdrage aan de toekomstige energievoorziening. Het leidt tot lagere prijzen voor consumenten en bedrijfsleven. Dat is de conclusie van een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) die door CE Delft en KEMA is verricht in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
In de analyse zijn verschillende energiescenario’s tot 2050 doorgerekend. Ongeacht het hanteren van klimaatbeleid of het aandeel decentrale energieproductie; in vrijwel elk toekomstscenario leveren smart grids een positieve bijdrage.
De voornaamste baten zitten in kostenbesparingen in de netaanleg en elektriciteitsproductie. Daarvoor is wel een gedragsverandering bij de gebruiker nodig. Dat kan bijvoorbeeld via het hanteren van variabele energietarieven worden gerealiseerd. Onlangs is een aantal proeftuinen voor Intelligente Netten gestart. Daaruit moet blijken hoe consumenten in werkelijkheid reageren op de mogelijkheden die intelligente netten bieden.