Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando opgericht

Vanaf vandaag zijn alle grondgebonden luchtverdedigingseenheden van de krijgsmachtdelen ondergebracht bij het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando in Vredepeel. 

De oprichtings- ceremonie vond plaats in het bijzijn van Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. “Met deze nieuwe eenheid, het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando, beschikt Nederland namelijk over een moderne eenheid, waarmee we bescherming kunnen bieden tegen luchtdreiging van vliegtuigen, helikopters, Unmanned Aerial Vehicles, ballistische raketten en kruisvluchtwapens”,  zei hij.

Effectief

De kern van de nieuwe eenheid bestaat uit personeel van de Groep Geleide Wapens van de luchtmacht en het Commando Luchtdoelartillerie van de landmacht. “Een effectieve luchtverdediging vereist een geïntegreerde benadering. Het belangrijkste is dan ook de samenvoeging van de verschillende grondgebonden capaciteiten van de land- en luchtmacht en van de mariniers. Ik ben er zeker van dat met uw kennis, ervaring, betrokkenheid en inzet, het Defensie Grondgebonden Luchtverdediging Commando een belangrijke bijdrage levert aan de capaciteiten van de Nederlandse krijgsmacht”, aldus generaal Van Uhm.

Landmacht

De nieuwe eenheid valt organisatorisch onder het commando van de landmacht. Commandant van het DGLC wordt luchtmachtkolonel Erik Abma. In het voortraject is kolonel Abma als projectleider verantwoordelijk geweest voor het proces van samenvoeging. Bezuinigingen en het zoeken naar mogelijkheden voor efficiency hebben bij de plannen voor samenvoeging een belangrijke rol gespeeld. 

Hoogwaardig

De ceremonie in Vredepeel werd bijgewoond door Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Sander  Schnitger en plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Mark van Uhm.

Het DGLC bestaat uit 850 mannen en vrouwen die hoogwaardige luchtverdediging leveren. Dit doen zij met de Patriot en NASAM luchtdoelraketten voor de langere afstand en Fennek-voertuigen met stingercapaciteit voor nabij verdediging

Naam

Naast  de oprichting van het DGLC is ook de locatienaam veranderd. Luchtmachtbasis De Peel is omgedoopt tot Luitenant-generaal Bestkazerne. Best was als landmachtgeneraal commandant van de luchtvaartafdeling in de meidagen van 1940. “Hiermee is de nu al rijke historie van de luchtverdediging geen gesloten boek, maar is met de oprichting van deze nieuwe eenheid een nieuw hoofdstuk begonnen”, zo zei generaal Van Uhm.