VO-academie krachtig instrument voor deskundigheidsbevordering schoolleiders
Vandaag lanceert de VO-raad de VO-academie, een website waarop het scholingsaanbod in het VO overzichtelijk in een catalogus wordt weergegeven. Met de VO-academie beschikken schoolleiders over een instrument waarmee zij gericht aan de slag kunnen met hun professionalisering. Docenten en andere functiegroepen in de school kunnen er binnenkort ook terecht met hun scholingsvragen. De VO-academie wordt vandaag gelanceerd tijdens een conferentie voor personeel in het voortgezet onderwijs door VO-raad voorzitter Sjoerd Slagter, in aanwezigheid van minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs).
Schoolleiders van essentieel belang
Goed opgeleide schoolleiders zijn van essentieel belang. Zij verbinden personeelsbeleid, financiën en organisatie aan pedagogische-didactische doelen. Daarnaast zetten zij docenten, leerlingen en ouders in hun kracht zodat een inspirerende onderwijsomgeving en een hogere onderwijskwaliteit gerealiseerd kunnen worden: Sjoerd Slagter: “De huidige generatie leerlingen heeft schoolleiders en docenten nodig die kiezen voor de kansen van hun leerlingen. Mensen die zichzelf de maat durven te nemen door zich af te vragen of zij het goed doen. Precies die vraag staat aan de basis van de kwaliteitsslag die we de komende jaren met elkaar gaan maken. Die kwaliteitsslag vraagt ambitie en leiderschapskwaliteiten. En tussentijdse bijscholing en opleidingen. De VO-academie voorziet in die vraag.”
VO-academie
Binnenkort kunnen schoolleiders op de VO-academie (www.vo-academie.nl) door het invullen van een diepgaande vragenlijst hun individuele professionaliserings-/scholingsbehoefte in kaart brengen. Op basis van de uitkomsten van deze zelfreflectie wordt een opleidingsadvies gebaseerd, met daarin de opleidingen die het best aansluiten op de scholingsbehoefte van de individuele schoolleider. Dat zijn bijvoorbeeld opleidingen op het gebied van stimulerend personeelsbeleid en het betrekken van ouders bij de school, daarnaast zijn er ook opleidingen op het terrein van bedrijfsvoering en financieel management. Schoolleiders kunnen de opleidingen die ze hebben gevolgd tot slot ook zelf waarderen. Aan de hand daarvan kunnen andere schoolleiders zien of het in de ogen van hun collega’s een goede opleiding is of niet.
Minister Marja van Bijsterveldt: “Goed geëquipeerde schoolleiders zijn van immens belang. Zij stellen docenten in staat om hun werk goed te kunnen doen en zorgen er voor dat leerlingen goed onderwijs krijgen. Het is daarom van groot belang dat we schoolleiders faciliteren bij hun eigen professionalisering. De VO-academie, die schoolleiders informeert over een breed scholingsaanbod, kan hier een zinvolle bijdrage aan leveren.“
Ambities
De VO-raad en het ministerie van OCW hebben eind vorig jaar ambities geformuleerd voor de toekomst van het voortgezet onderwijs. Er zijn afspraken gemaakt om de onderwijskwaliteit te verbeteren en de kwaliteit van het onderwijspersoneel te versterken. De VO-academie is hier een uitwerking van en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.
School aan Zet
De lancering van de VO-academie vindt vandaag plaats tijdens de bijeenkomst voor leraren, begeleiders, directieleden en bestuurders in het voortgezet onderwijs in Den Haag. Het centrale thema van deze conferentie is ‘School aan Zet’. School aan zet is een driejarig programma dat scholen helpt om de geformuleerde ambities voor de toekomst te vertalen naar de dagelijkse praktijk.