Nederland gastland nucleaire veiligheidstop in 2014

Nederland is in 2014 gastland van de derde wereldtop over nucleaire veiligheid: de Nuclear Security Summit. Doel van de top is nucleaire veiligheid, waaronder het tegengaan van nucleair terrorisme en van de smokkel van nucleair materiaal. President Obama nam in 2010 het initiatief voor de eerste nucleaire veiligheidstop.

Vanaf vandaag neemt Nederland het voorzitterschap van Zuid-Korea over.

Gisteren en vandaag vond de nucleaire veiligheidstop met ruim vijftig landen in Zuid-Korea plaats. Tijdens de huidige top wil Nederland de beveiliging aanscherpen om nucleair terrorisme en smokkel van nucleair materiaal tegen te gaan. ‘Nucleair terrorisme en smokkel van nucleair materiaal zijn grote bedreigingen voor de mondiale veiligheid’, aldus minister Rosenthal. ‘Het voorkomen hiervan is voor Nederland een topprioriteit.’ Het tegengaan van smokkel van nucleair materiaal is extra relevant voor Nederland, als logistiek knooppunt met grote doorvoerhavens als Rotterdam en Schiphol. Tijdens de top gaf Rosenthal steun aan de inspanningen van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) om de nucleaire veiligheid te versterken.

Nederland heeft samen met Belgie, Frankrijk en de Verenigde Staten een verklaring uitgegeven over het terugdringen van het gebruik van hoog verrijkt uranium. 'We moeten voorkomen dat terroristen of boevenstaten hoog verrijkt uranium in handen krijgen om hiermee kernwapens te produceren’, aldus de minister. ‘Hoe minder hoog verrijkt uranium er is, des te kleiner de kans dat dit illegaal wordt verhandeld en in verkeerde handen komt’. Hoog verrijkt uranium wordt nu nog gebruikt voor de productie van radio-isotopen die als grondstof dienen voor de nucleaire farmaceutica. Deze producten worden onder meer gebruikt voor diagnose en behandeling van kanker- en hartpatienten. Nederland is met de reactor in Petten een van de grootste producenten ter wereld. ‘Het spreekt vanzelf dat Nederland erop toeziet dat de overgang naar laag verrijkt uranium nooit ten koste gaat van de belangen van de patienten’, aldus minister Rosenthal.
Nederland heeft tijdens de top in Seoul gepleit voor internationale samenwerking bij  sporenonderzoek van nucleaire incidenten. Het Nederlands Forensisch Instituut speelt hierin een vooraanstaande rol. Forensisch sporenonderzoek is van belang om de herkomst van nucleair materiaal te achterhalen en terroristen te kunnen identificeren.