Commando’s vieren 70ste verjaardag
Zo’n 4000 (oud) commando’s presenteerden zich afgelopen zaterdag aan de Roosendaalse bevolking. Met het traditionele defilé over de Markt vierden de mannen het 70-jarige bestaan van het Korps Commandotroepen (KCT).
Reünisten van alle lichtingen liepen naar het centrum, aangevoerd door de parate troepen in verschillende tenues. Zo waren er commando’s in het traditionele woodlandtenue en snipers en operators in voor bergachtig terrein geschikte kleding. Ook reden er ongeveer 50 historische voertuigen van de vereniging Keep them Rolling mee. Geflankeerd door burgemeester Jacques Niederer en commandant KCT kolonel Rob Querido, nam minister van Defensie Hans Hillen het defilé af.
Hele kabinet
De stad Roosendaal en het KCT zijn, na de oprichting in 1942 in Schotland, inmiddels sinds 1949 onlosmakelijk met elkaar verbonden. Burgemeester Niederer: “Wat ik belangrijk vind aan het defilé is de verbinding tussen militair en burger. Normaal gesproken blijft het KCT, vanwege de aard van het werk verborgen voor het publiek. Een dag als vandaag bevestigt juist de warme vriendschapsband tussen het KCT en de bevolking van Roosendaal. Het zijn bijzondere inwoners: als burgemeester vind ik het een eer zo’n elite-eenheid in mijn stad te hebben.” Ook de minister liet zich lovend uit over 'zijn' commando's. Hij dankte de huidige en oud korpsleden namens het hele kabinet voor hun wereldwijde inzet door de jaren heen.
Hoogtepunt
Hoewel de aard van de operaties en de inzet van het KCT door de jaren heen radicaal is veranderd, blijft de 5-jaarlijkse reünie een hoogtepunt voor elke groene baret. Kolonel Querido: “Er hangt altijd een zweem van mysterie over de missies van commando’s, maar dat is niet wat ons samenbrengt. Wat bindt is de opleiding, die is al 70 jaar hetzelfde. De broederschap, kameraadschap en waarden en normen die je worden bijgebracht, gaan van oud op jong over. Dus als de jonge operator van nu praat met een commando van No2 (Dutch) Troop (de eerste Nederlandse commando-eenheid, red). dan herkent hij hoe die is opgeleid en delen ze de ontberingen. Dat maakt het Korps uniek.”
Oude held
Bijzonder was de aanwezigheid van de 79-jarige Viëtnamveteraan en Medal of Honordrager Bruce Crandall. De gepensioneerde kolonel van de Air Cavalry Division deed op weg naar Afghanistan, waar hij ISAF-eenheden bezoekt, onder meer Roosendaal aan. Eenheden van de luchtmacht en de landmacht treden tijdens zijn 5-daagse verblijf in Nederland op als gastheer.
Reünie wandelmars
Voorafgaand aan de reünie namen bijna 50 oud-commando’s van tussen de 42 en 82 jaar deel aan de reünie wandelmars. Zij liepen van afgelopen maandag tot gisteren het 180 kilometer tellende traject van Schaarsbergen tot Roosendaal. Het detachement werd vanochtend onder muzikale begeleiding van de Pipes and Drum band ‘The Seaforth Highlanders’ via de ‘tranenpoort’ van de Engelbrecht van Nassau Kazerne binnengehaald. De commando’s hadden dit jaar een nobel doel. Voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) haalde de Commandovereniging Gelderland met de mars zo’n 40.000 euro op.
Boek
Minster Hans Hillen en korpscommandant kolonel Querido ontvingen bovendien het jubileumboek ‘Callsign Nassau: het moderne Korps Commandotroepen 1989-2012’.