Afname recidive houdt aan
De strafrechtelijke recidive in Nederland is voor het derde achtereenvolgende jaar over een breed front licht gedaald. Dat blijkt uit de Recidivemonitor van het wetenschappelijk onderzoek- en documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Zowel bij volwassenen als bij de minderjarigen is het percentage daders dat binnen twee jaar opnieuw met justitie in aanraking kwam, bij de nieuwste metingen wederom licht afgenomen. De laatste ronde van het onderzoek heeft betrekking op personen die in 2008 een strafzaak hadden of in dat jaar uitstroomden uit een justitiële inrichting.
Uit de vandaag verschenen cijfers [1] blijkt onder meer dat van alle volwassen gedetineerden die in 2008 werden ontslagen uit een penitentiaire inrichting, 48,5% binnen twee jaar een nieuw justitiecontact had. In 2002 was dit nog 55,2%. Van alle jeugdigen die in 2008 werden vervolgd wegens een misdrijf recidiveerde 35,9% binnen twee jaar. In 2002 kwam over diezelfde periode nog 39,1% van de jeugdige daders opnieuw in aanraking met justitie.
Beleidsreactie staatssecretaris Teeven
Het kabinet is goed op weg om de doelstelling van tien procent minder recidive onder ex-gedetineerden die in 2010 een inrichting verlieten ten opzichte van gedetineerden die in 2002 vrijkwamen, te behalen. Tegelijkertijd zet dit kabinet volop in om het recidivecijfer nog verder terug te dringen. Dit schrijft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) vandaag aan de Tweede Kamer in een reactie op onderzoek van het WODC.
Criminaliteit veroorzaakt nog steeds veel maatschappelijke schade en overlast. Het vergroten van de maatschappelijke veiligheid, onder andere door het terugdringen van de recidive, blijft daarom een topprioriteit van dit kabinet. Minder recidive betekent immers ook minder slachtoffers. Al eerder kondigde het kabinet aan te werken aan meer veiligheid door langere opsluiting van recidivisten, een snellere tenuitvoerlegging van straffen en een krachtige aanpak van jeugdgroepen.
Om te voorkomen dat daders opnieuw de fout ingaan wordt onder meer ingezet op gedragsverandering door middel van interventies die zijn erkend door de onafhankelijke Erkenningscommissie Gedragsinterventies. Deze interventies kunnen zowel tijdens detentie als in het kader van voorwaardelijke sancties worden toegepast. Het totaal aantal deelnemers aan deze erkende gedragsinterventies in 2011 is met ruim zeventien procent toegenomen in vergelijking met 2010. Verdere verbetering is echter nodig om de ambitie te halen om 75 procent van het aantal aan gedetineerden geadviseerde gedragsinterventies daadwerkelijk uit te voeren. Staatssecretaris Teeven verwacht met de al in gang gezette aanpak het huidige percentage van 62 procent in 2012 verder te verhogen.