Teeven stuurt onderzoek kansspelverslaving naar Kamer

Staatssecretaris Teeven heeft het onderzoek “Gokken in kaart” en zijn beleidsreactie daarop aan de Tweede Kamer gestuurd. Het onderzoek is gedaan om een helder beeld te krijgen van de aard en de omvang van kansspelverslaving in Nederland. De belangrijkste conclusie is dat minder gegokt wordt. Het aantal probleemgevallen is de afgelopen jaren constant gebleven.

In het onderzoek staan vier onderdelen centraal: de omvang van kansspelverslaving, de aard van kansspelverslaving, het huidige preventiebeleid en verwachtingen voor de toekomst. De  belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn dat Nederland in 2011 naar schatting 8,7 miljoen recreatieve spelers kende, zo’n 10% minder dan in 2005. Met 92.000 risicospelers en 20.300 probleemspelers is statistisch gezien geen sprake van een toe- of afname van het aantal risicospelers en probleemspelers. De omvang van de kansspelproblematiek is in Nederland sinds 2005 nauwelijks veranderd. 

Deelname aan loterijen komt het meest voor, is het aantal deelnemers aan loterijen – evenals aan vrijwel alle andere soorten kansspelen – gedaald sinds 2005. Het aantal deelnemers aan kansspelen via internet is als enige toegenomen: het aantal Nederlanders dat het afgelopen jaar heeft deelgenomen aan een kansspel via internet is gestegen van zo’n 130.000 naar ongeveer 257.000 Nederlanders. 

Een ruime meerderheid van de regelmatige spelers maakt gebruik van zelfcontroletechnieken om het eigen speelgedrag in de hand te houden. Van de regelmatige risicovolle spelers heeft 15% ooit professionele hulp gezocht in verband met gokproblemen. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de afgelopen jaren het online aanbod van (anonieme) hulpverlening aan kansspelverslaafden is toegenomen. 

In zijn reactie op het onderzoek geeft Teeven aan reeds uitwerking te geven aan veel van de aanbevelingen van het rapport. Per 1 april is de Kansspelautoriteit (KSA) actief. De KSA zal zorg dragen voor de implementatie van de aanbevelingen die op zijn terrein liggen. Het preventiebeleid zal een van de kerntaken van de KSA worden.