Pilot voor veilig onderwijs in Kennemerland en Zuid-West Nederland
Het kabinet streeft naar een veilige uitvoering van de publieke taak, waaronder ook onderwijzers vallen. In dat kader is samen met Halt Nederland op 10 scholen, in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs, een pilot gestart. Doel is het creëren van bewustwording bij leerlingen, ouders en onderwijzers voor een veiliger onderwijs.
Ongeveer 59% van de werknemers met een publieke taak krijgt jaarlijks bij de uitvoering van hun taak te maken met agressie en geweld. In het onderwijs ligt dit een fractie lager. Dit vindt het kabinet onacceptabel. Onderzoek laat zien dat de jeugd is oververtegenwoordigd onder de daders van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. De pilot wil dat scholen preventief te werk gaan door het stellen van duidelijke normen en waarden. De pilot loopt tot juni 2012 en wordt ondersteund door het ministerie van BZK, verantwoordelijk voor het programma Veilige Publieke Taak.
De pilot voor 10 scholen in Kennemerland en Zuid-West Nederland bestaat uit voorlichtingslessen, gesprekken met docenten en een ouderbijeenkomst. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de manier waarop alle partijen agressie en geweld kunnen voorkomen en wordt gewezen op het belang van het melden door onderwijzers van alle vormen van agressie. Tijdens de bijeenkomsten wordt de dialoog op gang gebracht en wordt de school gestimuleerd tot afspraken te komen over de norm en de maatregelen bij normoverschrijdend gedrag. De resultaten van de pilot zijn na de zomer beschikbaar.
'Om agressie en geweld te stoppen, moeten we allemaal een steentje bijdragen en optreden als dit gebeurt, maar nog beter is om incidenten te voorkomen door bijvoorbeeld voorlichting op school', aldus Arina Kruithof, directeur Halt Nederland. Effectief optreden tegen agressie en geweld en het melden van gedrag dat over een grens gaat, geeft volgens haar kans tot verandering. Eén manier om effectief op te treden is de Halt-straf. Deze kan na melding van een overtreding worden opgelegd, waarbij de jongere onder andere wordt verplicht om zijn excuses aan het slachtoffer aan te bieden en een leeropdracht te maken.
In het kader van het verminderen van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak debatteren in het Nationaal Jeugddebat op 23 april jongeren in aanwezigheid van de minister Spies van BZK over dit onderwerp.