Opening van de Depressurised Wave Basin bij Marin

Toespraak door minister Maxime Verhagen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, tijdens de opening van de Depressurised Wave Basin bij Marin, op 19 maart 2012.

Dames en heren,

‘Je kunt de zee niet oversteken door alleen naar het water te staren.’ Aldus Rabindranath Tagore, een Indiase schrijver en Nobelprijswinnaar.

Wat hij zei spreekt me enorm aan. ‘Je kunt de zee niet oversteken door alleen naar het water te staren’, oftewel: droom niet alleen, maar kom ook in áctie. Doé iets. Bouw een schip, bereid je goed voor, en ga varen. Maak je droom waar en vaar naar de overkant.

Dames en heren,
Marin bewijst dat de meest ingewikkelde dromen waar kunnen worden. Wat hier gebeurt, is uniek in de wereld. Met het bassin, de golven en de ingenieuze vacuümtechniek gaat Marin met en voor bedrijven tóponderzoek uitvoeren. Bas Buchner heeft net al een paar toepassingen genoemd.

Een bad van 240 meter lang, 18 meter breed en 8 meter diep. Met 35 miljoen liter water! Het Depressurised Wave Basin is eigenlijk een soort golfslagbad voor onderzoekers. Een bad vol mogelijkheden voor de maritieme wereld.

Met deze nieuwe faciliteit wordt onderzoek gedaan naar:
- meer veiligheid op schepen en offshore platforms
- snellere, schonere en slimmere schepen en
- minder onderwatergeluiden
Allemaal maatschappelijke en economische doelen die vanuit het kabinet van harte ondersteund worden.

Het Depressurised Wave Basin draagt bij aan veiligheid, snelheid en duurzaamheid van schepen. En daarmee aan een blijvend sterke positie van de maritieme sector in Nederland. Want het is de unieke kennis van geavanceerde scheepstechnologie die Nederland haar vooraanstaande positie in de wereld heeft bezorgd. Dat levert geld en banen op. Voor de maritieme sector, voor topsector Water, voor Nederland. Ga maar na: alleen in de maritieme cluster in Nederland werken al 185.000 mensen. En in de watertechnologiesector 46.000 mensen…
Ik ben trots op wat Marin hier neerzet. Het is een perfecte samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en de overheid.

Die samenwerking binnen onderzoeksprogramma’s en Joint Industry Projecten is een mooi voorbeeld van wat ik met mijn beleid voor ogen heb: de topsectoren van de Nederlandse economie versterken, door gericht beleid en nauwere samenwerking in die zogenoemde gouden driehoek. En dat die gouden driehoek wérkt, blijkt uit het feit dat de eerste proeven in dit bassin al zijn geboekt, door verschillende bedrijven.

Samenwerking blijft hard nodig de komende tijd, juist nu we in economisch zwaar weer zitten. Het gaat er juist nú om dat we kansen zien en grijpen. Waar zitten die kansen?

Vooral op de gebieden waarin we ons kunnen onderscheiden. Waar we kunnen innoveren, verrassen en verbazen. De maritieme wereld zit vol met zulke kansen.

Zoals hier bij Marin: een plek waar kennis wordt ontwikkeld samen met bedrijven, andere kennisinstellingen en Defensie. Door deze samenwerking is de ontwikkelde kennis goed inzetbaar voor bedrijven. Kennis blijft niet op de plank, maar leidt tot kassa.

Daar helpt de overheid graag aan mee: door 14 miljoen euro bij te dragen aan deze faciliteit, door onderzoek te stimuleren, door de juiste mensen bij elkaar te zetten.

Dit bassin brengt Nederland verder.
De combinatie van golven en een vacuümbassin is uniek in de wereld. De hier opgedane kennis stelt ons in staat om de internationale concurrentiepositie van ons maritieme cluster te versterken. Laten we daar trots op zijn!

Ik ben Bas Buchner dankbaar voor al zijn inzet. Samen met het maritieme cluster brengt hij het topsectorenbeleid als geen ander in de praktijk. Door steeds verbindingen te leggen tussen onderzoekers, overheid en bedrijfsleven. Tussen kennis, kunde en kassa.
Het innovatiecontract maritiem van topsector Water is er een prachtig voorbeeld van. Hierin is gekozen voor 4 innovatiethema’s: schone schepen, slimme schepen, winnen op zee en slimme havens. Veel complimenten Bas, en iedereen die heeft meegewerkt!

Ik heb dus niet alleen veel bewondering voor Marin, maar voor het héle maritieme cluster. Want het is met recht een tópsector. Het havenbedrijf, de jachtbouw, de baggeraars, de toeleverende industrieën, de kennisinstellingen… we zijn als klein land groot in de wereld, dankzij onze maritieme sector. We zijn internationaal heel sterk, meer dan de helft van de omzet wordt geëxporteerd.

Onze X-factor is een optelsom van onze nationale identiteit, ons vermogen te innoveren, en onze daadkracht. Het water zit in onze genen. En het is nooit hetzelfde, dat maakt het zo spannend. Alles stroomt, alles verandert. Het gaat erom hoe we méé veranderen.

Dames en heren,
Dit vacuüm golfslagbad laat zien hoe we van kennis en kunde naar kassa komen. Om écht te innoveren, hebben we elkaar nodig. Onderzoekers, ondernemers en de overheid. Marin heeft dat goed begrepen.

Dankzij Marin kunnen we onze concurrentiepositie in de maritieme wereld verder versterken. We staren niet alleen naar de zee, we steken hem ook óver!

Het is daarom een grote eer, dat ik het Depressurised Wave Basin mag openen!