Derde tussenrapportage pilot loondispensatie
Staatssecretaris De Krom (SZW) heeft de derde voortgangsrapportage over de pilot loondispensatie naar de Tweede en Eerste Kamer gestuurd. Op grond van de Wet werken naar vermogen (Wwnv) die naar verwachting op 1 januari 2013 van kracht wordt, kunnen gemeenten loondispensatie inzetten voor mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen.
Voorafgaand aan de invoering van de Wwnv doen 32 gemeenten bij wijze van proef ervaring op met loondispensatie. De proef laat zien hoe loondispensatie in de praktijk uitpakt, waar de eventuele knelpunten zitten en hoe die opgelost kunnen worden.
Loondispensatie wordt al toegepast om voor jonggehandicapten de kansen te vergroten om in het ‘gewone’ bedrijfsleven aan de slag te gaan. Van de jonggehandicapten die bij bedrijven werken, werkt ongeveer één op de drie met loondispensatie.
Loondispensatie betekent dat werkgevers alleen betalen voor de productie die een werknemer daadwerkelijk levert. De overheid vult dat dan aan tot maximaal het minimumloon.